An interpretative phenomenological analysis of the narcissistic injury
Narsisistik yaralanmanın yorumlayıcı fenomenolojik analizi
- Tez No: 849145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA UYAR SUİÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsistik yaralanma, narsisizm, travmatik deneyim, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, nitel metodoloji, Narcissistic injury, narcissism, traumatic experience, interpretative phenomenological analysis, qualitative methodology
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, yetişkin bireylerde narsistik yaralanma deneyiminin derinlemesine araştırılması hedeflenmiştir. Kişilerin öznel deneyimlerini derinlemesine anlamak adına nitel araştırma stratejisi tercih edilmiş ve bu kapsamda Beş Faktör Narsisizm Ölçeği Kısa Form puanları doğrultusunda amaca uygun 7 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre“kırılgan benliği bir arada tutmak için grandiyöz zırh”,“sarsılmaz benlik imajı sunmak”,“incinmemek için duygulara temastan kaçınmak”,“mağdur olarak hak görmek”,“kendine yönelen yıkıcılık”,“ötekinin eksikliğinden benliğin yeniden inşası”ve“yaralanmış benliğin onarım ihtiyacı”olmak üzere yedi tema oluşturulmuştur. Oluşan temalar ile klinik etkiler ilgili literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to examine in-depth the experience of narcissistic injury in adults. A qualitative research strategy was preferred to understand individuals' subjective experiences in-depth. Semi-structured interviews were conducted with 7 individuals suitable for the purpose in line with the Five-Factor Narcissism Inventory Short-Form scores. The data were analyzed using the Interpretative Phenomenological Analysis method. According to the analysis results, seven themes were created, including“Grandiose Armor to Hold the Broken Self Together”,“Presenting an Unshakable Self-Image”,“Avoid Emotions to Avoid Getting Hurt”,“Feeling Entitled as A Victim”,“Self-Directed Destructiveness”,“Reconstruction of The Self with The Lack of The Other”, and“The Wounded Self's Need for Repair”. The emerging themes and clinical effects were discussed in line with the relevant literature.