Kurumsal kaynak planlaması ve Türkiye'de uygulamaları
Enterprises resource planning and its implementations in Turkey
- Tez No: 84918
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAY GÖKÇEN, DOÇ. DR. MESUT ÖZGÜRLER, PROF. DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: kkp, mip, ikp, kip, üretim sistemleri, üretim planlama Vlll, erp, mrp, mrpii, crp, production systems, production planning IX
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Son birkaç yıldır tüm dünyada hızlı bir gelişme gösteren ve çoğu endüstrilerde kullanılmaya başlanan Kurumsal Kaynak Planlaması(KKP) Sistemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Kurumsal Kaynak Planlaması 'nm Malzeme İhtiyaç Planlaması(MİP) ve İmalat Kaynaklan Planlaması(İKP) ile olan ilişkisi detaylı olarak açıklanmıştır. Üretim sistemleri, üretim planlama, Kapasite İhtiyaç Planlaması, Malzeme İhtiyaç Planlaması ve İmalat Kaynaklan Planlaması hakkında geniş bilgi verilmiş, ve İmalat Kaynaklan Planlaması'nın Kurumsal Kaynak Planlaması'na temel teşkil ettiği ifade edilmiştir. Kurumsal Kaynak Planlaması'nın uygulama sistematiği anlatılmış, böyle bir sistemin başanyla uygulanması için işletmenin sağlaması gereken kalifiye personel, yönetim desteği gibi hususlar izah edilmiştir. Sistemin uygulanması halinde işletmelere getireceği kazançlar ifade edilmiş, sistemin başansı Türkiye'de bu sistemi uygulayan iki firma örneği incelenerek gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Enterprises Resource Planning, which has developed fastly in a few years in the world and was being implemented in lots of industries, was detailly studied. The relationship between the Enterprises Resource Planning (ERP), the Material Requirements Planning (MRP) and the Manufacturing Resource Planning (MRPIT) was explained in details. It was given a wide range information about the production systems, the production planning, the Capacity Requirement Planning, the Material Requirement Planning and the Manufacturing Resources Planning and It was declared that Enterprises Resource Planning was based on the Manufacturing Resources Planning. The methadology of the Enterprises Resource Planning and the necessity of the qualified personnel and the top management support for a successful Enterprises Resource Planning implementation was explained. The gains that the implementation of the Enterprises Resource Planning brings to the firms were defined and it was given two ERP-implemented firms to show the success of the Enterprises Resource Planning.