Opinions des futurs professeurs de Français sur la place et la prise en compte des intelligences multiples dans l'enseignement-apprentissage du FLE
Fransızca öğretmen adaylarının yabancı dil olarak Fransızca öğretimi ve öğreniminde çoklu zekânın yeri ve dikkate alınmasına ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 849232
  2. Yazar: MERVE YAZĞI ENÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ERTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çoklu zeka kuramı, eğitim, öğretim, yabancı dil olarak Fransızca Öğretmenliği, Fransızca öğretmen adayları, Türkiye, multiple intelligences theory, teaching-learning, French Language Teaching, prospective French Teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Dil öğrenme ve öğretmede çok sayıda yöntemin ve bu süreci etkileyen faktörlerin varlığı, uzun süredir çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Zeka denilince akla ilk gelen salt zekâ kavramı çoklu zekâ kuramı tarafından farklı boyutlarıyla ele alınmıştır. Bu teori Amerikalı psikolog Howard Gardner tarafından 1983 yılında ortaya atılmış ve 1993 yılında geliştirilmiştir. Sonuç olarak, bu kavramın eğitimcilerin ilgisini çektiğini ve eğitim alanında çalışmalara ve araştırmalara konu olduğunu görmek mümkündür. Çoklu zekâ kuramının öğrenme süreçleri üzerindeki olumlu etkilerinin varlığını vurgulayan çalışmalar da bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, yabancı dil olarak Fransızca öğretmen adaylarının zekâ türlerinin sınıftaki yerinin ve dikkate alınmasının önemli olduğunu ve bir dil çerçevesinde öğretme-öğrenme üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektir. Dolayısıyla sorunsalımız şu şekildedir: Son yıllarda bireyselleştirilmiş zekâ türlerinin önemi vurgulanırken, yabancı dil olarak Fransızca öğretmen adaylarının konu hakkında yeterince farkındalıkları olmadığı ve az sayıda tez veya tezin ilgilendiği görülmektedir. Bu konuyu ele almak için çoklu zekâ testi ve çevrimiçi anket kullanarak nitel bir araştırma gerçekleştirdik. Araştırmamız, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde Yabancı Dil Olarak Fransızca Öğretmenliği Anabilim Dalında eğitim gören Fransızca öğretmen adayları ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılının Ocak ayında gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız 16 Fransızca öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Amacımız her şeyden önce, üniversite düzeyinde bilimsel araştırmalara katkı sağlamaktır. Çünkü alan taraması yaptığımızda bu konuda çok az çalışmanın olduğunu fark ettik. Aslında, başvurulan çalışmalarda, yabancı dil olarak Fransızca alanında veya diğer yabancı diller alanında dil öğrenen-öğrencilerin görüşlerinden çok az bahsedilmekte veya hiç bahsedilmemektedir. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların yarısının baskın zekâ tipi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirttikleri tespit edilmiştir. Böylece katılımcıları çoklu zekâ kuramı konusunda bilinçlendirdiğimizi söyleyebiliriz. Çünkü katılımcıların büyük çoğunluğu çoklu zekâ kuramını kullanacaklarını beyan etti.
Özet (Çeviri)
The existence of many methods of learning and teaching languages, and the existence of factors affecting this process have also been the subject of numerous studies by specialists for many years. The concept of pure intelligence, which first comes to mind when it comes to intelligence, has been treated in different dimensions by the multiple intelligence theory. This theory was proposed by American psychologist Howard Gardner in 1983 and developed in 1993. Thus, it is possible to see that this concept has caught the attention of educationalists, and it has been the subject of work and research in the field of education. There are also studies showing the existence of the positive effects of this concept on the learning processes of students. The objective of this research is to show prospective French teachers that the place and consideration of types of intelligence in the classroom is important and can have positive effects on teaching-learning within the framework of a language. Thus, our problem is as follows: While the importance of individualized types of intelligence has been highlighted in recent years, prospective French teachers do not seem to be sufficiently aware of the subject and few dissertations or theses exist are interested in it. To answer this, we carried out a qualitative analysis using a multiple intelligence test and an online questionnaire. Our research is carried out with prospective French teachers in the French Language Teaching Department at Marmara University of the Atatürk Faculty of Education. The research is carried out during January, 2022-2023. Our research will be composed of 16 prospective French teachers. It is above all, about making our contribution to scientific research at university level. Because, following a bibliographic search, we noticed that there is little work on this subject. Indeed, the referenced works make little or no mention of the opinions of language studentlearners either in the French language or in the other languages. Based on the results obtained, it was found that half of the participants stated that they are unaware about their dominant intelligence type. Thus, we can say that we are raising awareness among participants for the multiple intelligences theory. Because many participants declared that they would use this theory.