Etude des difficultes rencontrees par les futurs enseignants de Français langue etrangere lors de l'apprentissage du genre des noms
Fransızca öğretmen adaylarının Fransızca sözcüklerdeki cinsiyet ayrımı konusunda karşılaştıkları dilsel sorunların araştırılması / Investigating difficulties experienced by French languageteaching prospective teachers in learning gender distinctionof words
  1. Tez No: 854740
  2. Yazar: EBRU BÜŞRA KOLKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAZANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: cinsiyet belirteçleri, dil öğretim yöntem ve yaklaşımları, Fransızcadaki eril ve dişil sözcüklerin öğretimi, Fransızca sözcük bilgisi öğretimi, Fransızca sözcüklerdeki cinsiyet ayrımı, yabancı dil olarak Fransızca öğretimi, gender difference in French words, grammatical gender, language teaching methods and approaches, teaching French vocabulary, teaching French as a foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransızca Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler, Fransızcayı ağırlıklı olarak hazırlık sınıfında öğrenmektedirler ve Türk dilinde karşılığı olmayan dil bilgisi, sözcük bilgisi ve ses bilgisi konularında zaman zaman sorunlar yaşamaktadırlar. Fransızca'da, sözcükleri eril ve dişil olarak ayırmaya yarayan dil bilgisel cinsiyet ayırımı mevcuttur ve bu ayrım çoğunlukla tanımlıklarda ve son eklerde karşımıza çıkmaktadır. Türkçe'de karşılığı olmayan bir konunun öğrenimi diğer konulardan daha zor olmakta ve öğrenim sürecinde zaman zaman sorunlar oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı üniversitemizde eğitim gören Fransızca öğretmen adaylarının Fransızca sözcüklerdeki cinsiyet ayrımı konusunda karşılaştıkları dilsel sorunların araştırılmasıdır. Çalışmanın kuramsal çerçeve bölümünde Fransızca ve Türkçe arasındaki genel dil bilgisel farklılıklar incelendi. Bu farklılıklardan biri olan dil bilgisel cinsiyet ayrımı konusunun yabancı dil öğretimindeki yerini tespit etmek için yabancı dil öğretim yaklaşımlarının konuyu nasıl ele aldığı ve Bursa Uludağ Üniversitesi hazırlık sınıflarında kullanılan öğretim kitabı Edito A1 ve A2'nin bu konuyu nasıl işlediği incelendi. Bu aşamada araştırma deseni olarak doküman analizi kullanıldı. Öğrencilerin bu konu hakkındaki görüşlerini ve en çok zorlandıkları bölümleri tespit etmek için bir durum çalışması yapıldı. Uygulamanın sonunda öğretmen adaylarının verdikleri cevapların hata analizi yapıldı ve en çok dolaysız nesne ve ilgi zamiri konusunda, en az belirteç kullanımında zorlandıkları tespit edildi. Araştırmanın son kısmında dil bilgisel cinsiyet ayrımı konusundaki eksikliklerin giderilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The students who study in the French as a Foreign Language Section at the Department of education in the Bursa Uludağ University, learn French mostly in the preparatory class and occasionally experience problems with grammar, vocabulary and phonics, which have no equivalent in the Turkish language. In French, there is a grammatical gender distinction that helps separate words into masculine and feminine, and this distinction mostly appears in articles and suffixes. Learning a subject that does not have an equivalent in Turkish is more difficult than other subjects and sometimes creates problems during the learning process. The aim of this study is to investigate the problems encountered by French teacher candidates studying at our university regarding grammatical gender distinction in French words. In the theoretical framework section of the study, general grammatical differences between French and Turkish languages and the effects of grammatical gender distinction as one of these differences on French syntax were examined. In order to better understand the place of grammatical gender discrimination in foreign language teaching, it was investigated how foreign language teaching approaches handle the subject in terms of vocabulary or grammar, and how Edito A1 and A2, the teaching books used in the preparatory classes at Bursa Uludağ University, handled this subject was examined. At this stage, document analysis was used as the research method. In the first part of the application, candidate teachers' opinions about grammatical gender distinction in French were collected and examined; In the second part of the application, exercises were given under three different headings to identify the parts they had the most difficulty in. Error analysis of the answers given by the candidate teachers was made and it was determined that they had the most difficulty in using direct objects and relative pronouns and least in using determiners. At this stage of the study, a case study was used as the research method. In the last part of the research, suggestions were made to eliminate the deficiencies in grammatical gender distinction.