Representation of women leaders in the media: Cases of Margaret Thatcher and Tansu Çi̇ller
Medyada kadın lider temsili: Margaret Thatcher ve Tansu Çiller örnekleri
- Tez No: 849275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYDA SAYAN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Medya, Temsil, Kadın, Lider, Tansu Çiller, Margaret Thatcher, Media, Representation, Woman, Leader, Tansu Çiller, Margaret Thatcher
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, kadın siyasi liderlerin kitle iletişim araçlarında nasıl temsil edildiğini incelemektedir. Bu çalışma, bu araştırma sorusunu, Türkiye ve Birleşik Krallık'taki kitle iletişim araçları örneklemleri ve pek çok ortak noktaları olan ilk kadın başbakanın, yani Tansu Çiller ve Margaret Thatcher'ın medyadaki temsilleri aracılığıyla yanıtlamaya çalışmaktadır. Bu çalışma, iki liderin gazete temsillerini, temsillerdeki toplumsal cinsiyet boyutu açısından karşılaştırmaktadır. Bu iki kadın liderin temsilleri iki dönem boyunca nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu dönemlerden ilki, iki liderin iktidara ilk yükseldikleri dönemleri kapsar; ikincisi, karşılaştıkları askeri krizler, yani Kardak Krizi ve Falkland Savaşıdır. Karşılaştırmalı bir bakış açısı sağlamak için analizde farklı siyasi eğilimlerden gazeteler kullanılmıştır. İngiltere'den The Guardian, The Daily Telegraph ve The Times, Türkiye'den Cumhuriyet ve Milliyet seçilmiştir. 84 gazete makalesi ve köşe yazısı incelenmiştir. Tekrarlanan temalar ve kodlar belirlenerek literatürle karşılaştırılmıştır. Thatcher ve Çiller'in gazetelerdeki temsillerinin yetkinlikleri, liderlikleri, görünüşleri, kişilikleri ve özellikleri açısından toplumsal cinsiyetli boyutlar içerdiği, geleneksel toplumsal cinsiyet normlarına referansla temsil edildikleri gözlemlenmiştir. Bu bulgular literatür ile uyumlu bulunmuştur. Ancak İngiliz medyası, profesyonel dilin kullanımı ve temsillerdeki ideolojik kutuplaşması açısından Türk medyasından ayrışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis looks into how women political leaders are represented in the mass media. This study attempts to answer this research question through the cases of the mass media in Turkey and the United Kingdom and the media representations of their first woman prime ministers, who have a lot in common, namely Tansu Çiller and Margaret Thatcher. This study compares the gender dimension in the two leaders' newspaper representations. The representations of these two women leaders were analyzed with the method of qualitative content analysis during two periods. The former period includes their initial rise to power; the latter is the military crises they faced, namely the Kardak Crisis and the Falklands War. Newspapers from different political tendencies have been used for the analysis to provide a comparative outlook. The Guardian, The Daily Telegraph, and The Times were selected from the United Kingdom, while Cumhuriyet and Milliyet were selected from Turkey. 84 news articles and opinion columns have been analyzed. Repeated themes and codes have been determined and compared with the literature. It was observed that Thatcher and Çiller received gender-based media attention similarly for their competence, leadership, appearance, personality, and characteristics. These findings are in line with the literature. However, the representations in the British mass media entail differences from the Turkish mass media in terms of the usage of professional language and its the ideological polarization in the representations.