Mısırda pestisit kullanımı ve etkilerinin araştırılması
Investigation of pesticide use and effects on maize
- Tez No: 849324
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zea mays, Mısır, Pestisit, İnsektisit, Herbisit, Kalıntı, Zea mays, maize, pesticide, insecticide, herbicide, residue
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmada mısır (Zea mays) bitkisinde, ruhsatlı ve ruhsatsız tarım ilaçlarının farklı tür ve farklı dozlarda uygulanması ve yetiştiriciliğin bütün aşamalarında kullanılan pestisitlerin genel değerlendirilmesi yapılmıştır. Mısırın yetiştirilmesinde toprak kaynaklı erken dönem hastalık ve zararlılarına karşı en çok kullanılan yöntem tohum ilaçlamasıdır. Tohum kaplama yöntemi ile uygulanan pestisitler, bitkilere kökler aracılığı ile alınarak vejetasyon süresi boyunca bitki içerisine taşınırlar. Bitkinin hem vejetatif organlarına hem de polenler ile danelere kadar ulaşabildiği ayrıca hasat zamanına kadar bitkide var olduğu görülmüştür. Bu bitkilerin hayvan yemi olarak tüketildiğinde de hayvanlara geçerek risk oluşturabileceği ve tohum kaplamanın kalıntı açısından riskli olabileceği sonucuna varılmıştır. Tohumunun ekiminden başlanarak ilk 1–1.5 aylık dönemlerinde yabancı otların gelişimini % 20, mısırın ise gelişimini % 5 oranında tamamladığını, yani yetiştiricilikte sorun olan yabancı otların yaklaşık %20–%30 oranlarında ürün kayıplarına neden olduğu belirtilmektedir. Tek başına herbisit kullanımında yaprak sayısı, bitki boyu, ham protein miktarı, yağ oranı değişimlerine ait çalışmalar incelenmiş, önemli bir farkın olmadığı gözlenmiştir. Ancak herbisitlerin üre ile karıştırılıp uygulanmasının yabancı otlarla mücadelede daha yüksek etkide olduğu belirlenmiş ve bitki boyu, yeşil ot verimi ve kuru madde miktarlarında artış olduğu saptanmıştır. Yabancı ot mücadelesinde bitkinin türü, toprak nemi, sıcaklık, pestisitin türü, pestisitin uygulama dozu ve uygulanma zamanı gibi etkenlere bağlı olarak pestisitlere verilen cevaplar değişmektedir. Pestisit kullanımı konusunda duyarlılık oluşturmak adına zorunlu olmadıkça pestisit kullanılmaması veya Bakanlık tarafından belirlenen kabul edilebilir MRL (maksimum kalıntı limiti) dozlarının aşılmadan bilinçli ve kontrollü ilaçlama yapılmasının uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the study, the application of different types and different doses of licensed and unlicensed pesticides on corn (Zea mays) plant and a general evaluation of the pesticides used at all stages of cultivation were made. The most commonly used method against early soil-borne diseases and pests in the cultivation of corn involves seed spraying. Pesticides applied by the seed coating method are taken to the plants through the roots and carried into the plant throughout the vegetation period. It has been observed that it can reach both the vegetative organs of the plant and the pollen and grains, and is present in the plant until harvest time. It has been concluded that these plants may pose a risk by passing to animals when consumed as animal feed and that seed coating may be risky in terms of residues. It is stated that, starting from the sowing of the seed, weeds complete their development at a rate of 20% and corn development at a rate of 5% in the first 1-1.5 months, that is, weeds that are a problem in cultivation cause product losses of approximately 20%-30%. When using herbicides alone, it was observed that there was no significant difference in the number of leaves, plant height, crude protein amount, and fat content changes. However, mixing herbicides with urea and applying them was determined to be more effective in combating weeds, and there was an increase in plant height, green grass yield, and dry matter amounts. In weed control, responses to pesticides vary depending on factors such as the type of plant, soil moisture, temperature, type of pesticide, application dose of pesticide and time of application. In order to create sensitivity on the use of pesticides, it has been seen that it is appropriate not to use pesticides unless it is mandatory or to make conscious and controlled spraying without exceeding the acceptable MRL (maximum residue limit) doses determined by the Ministry.