Fiziksel aktivite sürelerinin depresyon, anksiyete ve mutluluk ile ilişkisi
The relationship of duration of physical activity with depression, anxiety, and happiness
- Tez No: 849606
- Danışmanlar: DR. TUĞBA AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sportif Fiziksel Aktivite, Depresyon, Anksiyete, Sportive Physical Activity, Depression, Anxiety, Happiness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Bu kapsamda değerlendirildiğinde beyin ve ruh sağlığının sağlıklı olabilmesinde sağlıklı vücudun önemi oldukça fazladır. Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için ise sportif fiziksel aktivite yapılması tavsiye edilen bir etkinliktir. Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerin günlük ve haftalık sportif fiziksel aktivite sürelerinin, depresyon, anksiyete ve mutluluk üzerindeki etkilerinin analiz edilerek ortaya konulmasıdır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini yetişkin ve spor yapan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise yetişkin ve spor yapan 204 katılımcı oluşturmaktadır. Bu doğrultuda katılımcılara Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Fiziksel Aktivite Süreleri Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği uygulanmıştır. Sonuç olarak cinsiyet (p= 0,006), medeni durum (p= 0.027) ve gelir durumu (p= 0.002) ile depresyonun (p0.05) sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın ana teması, sportif fiziksel aktivite sürelerinin ve sıklığının artması ile depresyon ve anksiyete puanlarının azalacağı, mutluluk puanlarının artacağının ön görülmesidir. İstatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına rağmen sportif fiziksel aktivite süresi ve sıklığı arttıkça depresyon ve anksiyete puanlarında azalma gözlemlenmiştir. sportif fiziksel aktivite süresi ve sıklığı arttıkça mutluluk ölçeği puanlarında ise artışlar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A healthy mind resides in a healthy body. When evaluated in this context, the importance of a healthy body is quite hight fort he brain and mental health to be healty. It is recommended to do sportive physical activity in order to have a healthy body. The aim of this analyse the effects of daily and weekly sportive physical activity duration and frequency on individuals depression, anxiety and happiness. Questionnaire technique was used as a quantitative research method in the research. The population of the research consists of adults who do sports. The sample of the study consists of 204 adults and sports participants. In this direction, Beck Anxiety Scale, Beck Depression Scale, Physical Activity Duration Scale and Oxford Happiness Scale were applied to the participants. As a result, there is a significant relationship between gender (p= 0.006), marital status (p= 0.027) and income status (p= 0.002) and depression (p0.05). The main theme of the research is that with the increase in the duration and frequency of sportive physical activity, depression and anxiety scores will decrease and happiness scores will increase. Although there was no statistically significant difference, as the duration and frequency of sportive physical activity increased, a decrease in depression and anxiety scores was observed. However, as the duration and frequency of sportive physical activity increased, an increase was observed in the happiness scale scores.