Akut kolanjit ile başvuran hastalarda serum amiloid a (SAA) düzeyinin hastalığın şiddeti ve klinik prognoz ile ilişkisi
The relationship of serum amiloid a level with the severity of the disease and clinical prognosis in patients with acute cholangitis
- Tez No: 849932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Kolanjit, Serum Amiloid A, Tokyo Kriterleri, Acute Cholangitis, Serum Amyloid A, Tokyo Criteria
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Akut kolanjit safra yollarında tıkanıklık sonucu gelişen biliyer sistemin enfeksiyonu ile karakterize gastroenterolojik bir acildir. Erken dönemde tanı konularak tedavi edilmediği takdirde basit bir enfeksiyondan yoğun bakım yatışı gerektirecek ve mortal olabilecek bir tabloya kadar gidebilir. Mortalitesi yüksek olması nedeniyle erken tanı ve tedavi hastanın klinik seyri açısından önem taşımaktadır. Akut kolanjit tanı, tedavi ve şiddet sınıflamasında Tokyo kriterleri kullanılmakta olup literatürde akut kolanjit şiddet ve prognozunun değerlendirilmesi için çeşitli markerlar ve laboratuvar parametreleri de araştırılmıştır. Serum amiloid A enfeksiyon durumlarında kandaki değeri artabilen bir markerdır. Bu çalışmamızda Serum amiloid A'nın akut kolanjitte hastalık şiddeti ve hastalığın klinik prognozunu öngörmedeki rolünü araştırmak, klinikte kullanılan diğer laboratuvar parametreleri ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Temmuz 2022 ile Ocak 2023 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi iç Hastalıkları Kliniğinde prospektif gözlemsel çalışma olarak planlandı. Çalışmaya Ankara Şehir Hastanesinde akut kolanjit tanısı alan hastalar dahil edildi. Hastalar çalışma hakkında bilgilendirilerek onamı alındıktan sonra yatışlarının ilk 24. saatinde kan örneği alındı. Alınan kanda Elisa yöntemi ile 1/100 dilüsyonlu şekilde ve dilüsyon faktörü ile hesaplanarak serum amiloid A çalışıldı. Hastaların yatışı süresi boyunca laboratuvar bulguları, klinik bulguları ve görüntüleme yöntemleri tarandı. Hastaların klinik demografik bulguları, laboratuvar bulguları ve görüntüleme bulguları kaydedildi. Çalışmanın birincil sonlanım noktası ciddi hastalık, ikincil sonlanım noktaları ise ölüm, hastane yatış süresi, yoğun bakım ihtiyacı ve yoğun bakım yatış süresi idi. Bulgular: Çalışmamızda 176 hastanın 100'ü (%56,8) erkek, 76'sı (%43,2) kadın hasta idi. Hastaların yaş ortalaması 71.09±13,44 yıl olup minimum hasta yaşı 33 maksimum 100 yaş idi. Her bir klinik sonlanım için serum amiloid A değerleri değerlendirildiğinde mortalite, uzamış hastane yatışı ve yoğun bakım ihtiyacını ön görme açısından anlamlı bulunmazken hafif/orta/şiddetli hastalık ayrımında (p=0,001) ve 7 günün üzerindeki uzamış yoğun bakım yatışını ön görme de anlamlı bulunmuştur. (p=0,008) Sonuç: Akut kolanjitli hastayı kapsamlı olarak değerlendirdiğimizde, hafif/orta/şiddetli hastalık ayrımında hafif hastalığı orta ve şiddetli hastalıktan ayırmada SAA her ne kadar anlamlı bulunsa da orta ve şiddetli hastalık ayrımında anlamlı bulunmamıştır. Uzamış yoğun bakım yatış süresinde SAA anlamlı bulunmuştur. Ancak SAA'ya yönelik yapılan çalışmaların genellikle çoğunun hastalık şiddetiyle olan ilişkisine yönelik olduğu görülmüş olup, hastaların yoğun bakım yatışları uzadıkça karşılaştıkları risk faktörleri ve mortalite riskindeki artış düşünüldüğünde daha geniş çaplı ve çok merkezli çalışmalarla bu önemli bulgunun desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute cholangitis is a gastroenterological emergency characterized by infection of the biliary tract due to biliary obstruction. If not diagnosed and treated in the early period, it may progress from a simple infection to a mortal condition requiring intensive care unit hospitalization. Because of its high mortality rate, early diagnosis and treatment is important for the clinical course of the patient. Tokyo criteria are used in the diagnosis, treatment and severity classification of acute cholangitis. Various markers and laboratory parameters have also been investigated in the literature to evaluate the severity and prognosis of acute cholangitis. Serum amyloid A is a marker whose value in blood may increase in cases of infection. In this study, we aimed to investigate the role of serum amyloid A in predicting disease severity and clinical prognosis in acute cholangitis and to compare it with other laboratory parameters used in the clinic. Materials and Methods: This study was planned as a prospective observational study in the internal medicine clinic of Ankara City Hospital between July 2022 and January 2023. Patients diagnosed with acute cholangitis at Ankara City Hospital were included in the study. After the patients were informed about the study and their consent was obtained, a blood sample was taken in the first 24 hours of hospitalization. Serum amyloid A was determined by Elisa method with 1/100 dilution and calculated by dilution factor. Laboratory findings, clinical findings and imaging methods were screened throughout the hospitalization. Clinical demographic findings, laboratory findings and imaging findings were recorded. The primary endpoint of the study was serious illness, and the secondary endpoints were death, length of hospitalization, need for intensive care and length of intensive care stay. Results: In our study, 100 (56.8%) of 176 patients were male and 76 (43.2%) were female. The mean age of the patients was 71.09±13.44 years with a minimum age of 33 years and a maximum age of 100 years. When serum amyloid A values were evaluated for each clinical outcome, it was not found to be significant in terms of predicting mortality, prolonged hospitalization and intensive care need, but it was found to be significant in mild/moderate/severe disease differentiation (p=0,001) and in predicting prolonged intensive care hospitalization over 7 days (p=0,008). Conclusion: When we evaluated the patient with acute cholangitis comprehensively, although SAA was found to be significant in differentiating mild disease from moderate and severe disease in the mild/moderate/severe disease distinction, it was not significant in the moderate and severe disease distinction. SAA was found to be significant in prolonged intensive care unit hospitalization. However, it has been observed that most of the studies on SAA have focused on its relationship with disease severity, and this important finding needs to be supported by larger-scale and multicenter studies considering the risk factors that patients encounter and the increase in mortality risk as their ICU stays prolong.crp