6. sınıf öğrencilerinin kesirler konusundaki problem kurma becerilerinin gelişiminde animasyon destekli problem kurma eğitiminin rolü
The role of animation assisted problem-posing education in the development of problem-posing skills of 6th grade students on fractions
  1. Tez No: 850024
  2. Yazar: ONURCAN ZAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Kurma, Bilgisayar Destekli Animasyon, Kesirler Konusu, 6. Sınıf Öğrencileri, problem posing, computer assisted animation, fractions, 6th grade students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmanın amacı kesirler konusunda hazırlanan bilgisayar animasyonlarının kullanılmasıyla 6. sınıf öğrencilerinin problem kurma becerilerinin gelişimini incelemek ve öğrencilerin problem kurma etkinliklerinde animasyon kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı esas alınmıştır. Araştırmada ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin problem kurma becerilerinin derinlemesine incelenmesi amaçlandığından nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 2022-2023 eğitimöğretim yılında Kars ili Merkez ilçesinde yer alan bir ortaokulda 6. sınıfta öğrenim gören 12 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçlarını uygulama öncesinde 4 tane yarı yapılandırılmış problem kurma senaryosu, uygulama sırasında 4 tane ve uygulama sonrasında 2 tane olmak üzere araştırmacı tarafından tasarlanan 4 tane bilgisayar animasyonu ile verilen problem kurma senaryosu ve uygulama sonrası öğrencilerin görüşlerini belirlemek için yarı yapılandırılmış görüşme soruları oluşturmaktadır. Çalışmanın başında kesirler konusu araştırmacı tarafından dört hafta süreyle işlenmiştir. Kesirler konusu işlendikten sonra animasyonlu senaryolara geçilmeden önce öğrencilere her hafta birer tane olmak üzere toplamda 4 tane yarı yapılandırılmış problem kurma senaryosu yazılı olarak verilerek öğrencilerden her senaryo için birer problem kurması istenmiştir. Böylelikle animasyonlu problem kurma senaryolarını uygulamadan önce öğrencilerin kesirler konusundaki problem kurma becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sonrasında araştırmanın konusu olan bilgisayar animasyonları yardımıyla hazırlanmış senaryolarla 4 hafta problem kurma çalışmaları yapılmıştır. Araştırmanın son aşamasında 2 hafta öğrencilere kesirler konusunda hazırlanmış bilgisayar animasyonu izlettirilip dışarıdan bir etki olmadan problem kurmaları istenmiştir. Verilerin analizinde kurulan problemlerin bir matematiksel problemin sahip olması gereken özellikleri ne düzeyde karşıladığını belirlemek için Özgen, Aydın, Geçici ve Bayram‟ın (2017) çalışmasında yer alan problem kurma becerilerini değerlendirme ölçeğinde yer alan kriterler dikkate alınarak betimsel analiz yapılmıştır. Uygulama sonrası yapılan görüşmeler sonucu toplanan veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda bilgisayar animasyonlarıyla problem kurma çalışmaları öncesinde anlaşılabilir problemler kuramadıkları görülmüştür. Bilgisayar animasyonlarıyla problem kurma uygulaması esnasında öğrencilerin kurdukları problemlerin düzeyinin arttığı görülmüştür. Buna ek olarak öğrencilerin kurdukları problemlerde hala eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir. Bilgisayar animasyonlarıyla problem kurma uygulaması sonrası öğrencilerin yardımsız bir şekilde animasyon ile yaptıkları çalışmalarda neredeyse hepsinin nitelikli problemler kurdukları belirlenmiştir. Uygulama sonrasında öğrencilerin dil bilgisi kurallarına uygunluk ve özgünlük açısından zorluklar yaşadıkları görülmüştür. Uygulama sonrasında yapılan yarı yapılandırılmış görüşmede öğrencilerin animasyon ile problem kurma hakkında eğlenceli, ilgi çekici, merak uyandırıcı olma, motivasyon sağlama, matematiğe karşı olumlu tutum geliştirme, senaryonun içinde hissettirme, somutlaştırmaya yardımcı olma, problem bileşenlerini daha iyi görmeyi sağlama, fikir verici olma, akademik başarıya olumlu etkisi olma, görme duyusuna hitap etme ve zihinde canlandırmaya yardımcı olma yönlerine vurgu yaptıkları belirlenmiştir. Bunların yanında senaryonun bir öğrencinin hayal gücünü kısıtladığı şeklinde yalnızca bir adet olumsuz görüş tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the development of problem-posing skills of 6th-grade students using computer animations produced on fractions and to determine the students' views on the use of animation in problem-posing activities. The research is based on a qualitative research approach. The research uses the case study pattern of qualitative research methods, as it aims to examine in depth the problem-posing skills of the 6th grade secondary school students. Participants in the research consist of 12 students studying in the 6th grade at a secondary school in the center of Kars province during the 2022-2023 education year. Data collection instruments consist of 4 semi-constructed problem-posing scenarios applied before implementing the research, 4 computer animations designed on the problem-posing scenario planned by the researcher for use during the application and 2 for use postimplementation, and semi-structured interview questions in order to determine the perceptions of the students post-implementation. 4 semi-structured problem-setting scenarios before implementing the research data collection tools; 4 computer animations designed by the researcher, 4 during implementation and 2 after implementation; and a semi-constructed interview question for determining the students' views after application. At the beginning of the research, fractions were taught by the researcher for four weeks. After the fractions were studied before moving to animated scenarios, the students were given a total of four semi-structured problem-posing scenarios for each week, and they were asked to pose a problem for each scenario. Thus, it was aimed to examine the students' problem-posing skills on fractions before applying the animated problem-posing scenarios. Afterwards, scenarios prepared by the help of computer animations, which are the subject of the research problem-posing activities, were done for 4 weeks. In the final process of the research, the students were asked to watch computer animations on fractions and pose problems without any external influence for 2 weeks. During the data analysis process, descriptive analysis was carried out, taking into account the criteria found in the scale of evaluation of the problem-posing skills involved in the research of Özgen, Aydın, Geçici, and Bayram (2017), to determine the degree to which the problems posed by the students meet the characteristics a mathematical problem should have. Semi-structured interviews were conducted with the students in order to better examine the problems found in the activities to determine the perceptions of the problem-posing process and the computer animation problem-posing tasks. The data collected after the interviews carried out post-implementation were analyzed using the content analysis method. The research revealed that the students were unable to pose understandable problems before the use of the computer animations. During the application of computer animation problem-posing, the level of problems that students have posed has increased. In addition, it has been found that there are still shortcomings in the problems these students pose. After the application of computer animation problem-posing, it has been found that almost all of the problems that students posed on their own with animation were of high quality. After the implementation, it was found that students had difficulty using correct and authentic grammar. In the semi-constructed interview conducted after the application, it was concluded that problem-posing with animation was considered by the students to be enjoyable, interesting, curious, motivating, developing a positive attitude toward mathematics, making them feel themselves in the scenario, being realistic, helping to make the task concrete, making them see the problem components better, giving ideas, helping them pose problems, having a positive impact on academic achievement, making them focused, addressing the visual sense, and helping them visualize in their mind. Furthermore, it was determined that only one student considered the scenario to limit their imagination.