6.sınıf matematik öğretiminde TGA etkinliklerinin geliştirilmesi ve uygulanmasından yansımalar
Reflections from the development and application of POE activities in grade 6 mathematics teaching
- Tez No: 987940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgısı, Kesirler, Ortaokul öğrencileri, Misconception, Fractions, Secondary school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerinin kesirler konusundaki kavram yanılgılarının tespit edilmesi ve kavram yanılgılarının TGA etkinlikleri ile giderilmesidir. Bu amaçla TGA etkinlikleri tasarlanmış, uygulanmış ve TGA etkinliklerinin kavram yanılgılarını giderme süreci incelenmiştir. Çalışma İç Anadolu bölgesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören 30 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen kavram yanılgısı teşhis testi ile TGA etkinlikleri içeren çalışma yaprakları kullanılmıştır. Kavram yanılgısı olan öğrencilerle yanılgısı olmayan öğrenciler bir araya getirilerek etkinlik süresince diyalogları takip edilmiştir. Öğrencilerin TGA uygulamalarındaki etkileşimleri (arkadaşları ve öğretmeniyle olan diyalogları) araştırmacı tarafından kaydedilerek betimsel analize tabi tutulmuştur. Kavram yanılgısı teşhis testi ile (TGA uygulanmadan önce) öğrencilerin kesirlerde sıralama ve karşılaştırma, kesirlerde toplama, kesirlerde çarpma, kesir kavramı ile ilgili kavram yanılgıları ve yanlışları olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucu olarak TGA etkinliklerinin öğrencilerin kavram yanılgılarının belirlenmesinde ve kavram yanılgılarının giderilmesinde etkili olduğu görülmüştür. TGA ekinliklerinin, öğrencilerin süreç boyunca aktif olmalarına, bir probleme yönelik tahminde bulunmalarına ve tahminlerini kendi gözlemleri ile karşılaştırmaları sonucu kendi öğrenmelerini yapılandırmalarına imkan sağladığı tespit edilmiştir. Bu sebeple matematiğin farklı konularında TGA etkinliklerinin geliştirilmesi ve öğretmenlerin TGA etkinliklerini matematik derslerinde kullanmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify students' conceptual misconceptions about fractions and to address these misconceptions using TGA activities. For this purpose, POE activities were designed and implemented, and the process through which POE activities address misconceptions was examined. The study was conducted with 30 students attending a public school in the Central Anatolia region. An action research design, one of the qualitative research methods, was employed in the study. As data collection tools, a misconception diagnostic test developed by the researcher and worksheets including POE activities were used. During the activities, students with misconceptions were grouped together with students without misconceptions, and their dialogues throughout the activity process were observed. Students' interactions during POE implementations (their dialogues with peers and the teacher) were recorded by the researcher and subjected to descriptive analysis. Based on the misconception diagnostic test administered prior to the implementation of POE activities, it was determined that students had misconceptions and errors related to ordering and comparing fractions, addition of fractions, multiplication of fractions, and the concept of fractions. As a result of the study, POE activities were found to be effective both in identifying students' misconceptions and in eliminating these misconceptions. It was also determined that POE activities enabled students to actively participate throughout the process, make predictions related to a problem, and construct their own learning by comparing their predictions with their observations. Therefore, it is recommended that POE activities be developed for different topics in mathematics and that teachers incorporate POE activities into mathematics lessons.