Polikistik over sendromu olan türk kadınlarda sağlık okuryazazarlığı seviyelerinin hastalık parametreleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between health literacylevels and disease parameters in turkish women withpolycystic ovarian syndrome
- Tez No: 850528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA NUR ÇATTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Beden Kitle İndeksi, Polikistik Over Sendromu, Sağlık Okuryazarlığı, Body Mass Index, Polycystic Ovary Syndrome, Health Literacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Üreme çağındaki kadınlar sıklıkla polikistik over sendromu (PKOS) adı verilen, kolayca tanımlanamayan, diyabet, obezite, insülin direnci ve dislipidemi olmak üzere pek çok heterojen hastalığı içeren endokrin metabolik bozukluklarla karşılaşılmaktadır. Sağlık okuryazarlığı yetersiz olan bireyler, hastalıkların önlenmesi ve erken tanıya ilişkin hizmetleri kabul etmede, tedaviye uyumda ve hastalıkların öz yönetiminde engellerle karşılaşabilir. Bu çalışmada Mayıs 2023 ve Kasım 2023 tarihleri arasında bir klinikte muayene olan ve PKOS teşhisi olan Türk kadınlarda sağlık okuryazarlığı seviyelerinin hastalık parametreleri ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan 53 kadının demografik ve klinik bilgileri, beden kitle indeksleri (BKİ), Türkiye Sağlık Okuryazarlığı (TSOY-32) ölçeği puanları ve laboratuvar test sonuçları (kan glukozu, TSH, LDL kolesterol, HDL kolesterol, Trigliserid) kaydedilerek kıyaslanmıştır. Hastaların TSOY-32 ölçek puanları ile yaş, BKİ, PKOS süresi ve ilgili laboratuvar sonuçları arasında Spearman korelasyonuna göre anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). TSOY-32 ölçek puanı açısından metformin kullanma ve egzersiz yapma durumu ayrıca eğitim seviyesi grupları arasında Mann Whitney U analizine göre anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmanın, demografik özellikler ve sağlık okuryazarlık seviyesinin dağılımı açısından daha fazla çeşitlilik gösteren daha geniş bir popülasyonda uygulanması konuya katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Women of reproductive age frequently encounter endocrine metabolic disorders called polycystic ovary syndrome (PCOS), which is not easily defined and includes many heterogeneous diseases including diabetes, obesity, insulin resistance and dyslipidemia. Individuals with inadequate health literacy may face barriers in accepting services related to disease prevention and early diagnosis, adherence to treatment and self- management of diseases. This study evaluated the relationship between health literacy levels and disease parameters in Turkish women diagnosed with PCOS who were examined in a clinic between May 2023 and November 2023. Demographic and clinical information; body mass indexes (BMI); Turkish Health Literacy (TSOY-32) Scale scores and related laboratory test results (blood glucose, TSH, LDL-cholesterol, HDL- cholesterol, triglyceride) of 53 women were recorded and compared. No significant correlation was found between the TSOY-32 scale scores and the patiens' age, BMI, duration of PCOS and related laboratory test results according to Spearman correlation (p>0.05). No significant difference of TSOY-32 scale score was found between the groups of metformin use and exercise status and education level according to Mann Whitney U analysis (p>0.05). Implementation of the study in a larger population with more diversity in terms of demographic characteristics and distribution of health literacy levels may contribute to futher studies.