The relationship between EFL teachers' digital literacy and their online teaching self-efficacy
Yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık düzeyleri ve çevrim içi öğretim öz yeterlikleri arasındaki ilişki
- Tez No: 808516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENISA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Çevrim İçi Öğretim, Öz Yeterlik, İDE, Digital Literacy, Online Teaching, Self-Efficacy, ELT
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık düzeyleri ile çevrim içi öğretim öz yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu araştırmanın katılımcıları, Türkiye'nin farklı illerindeki devlet ve vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında görev yapan ve kartopu örnekleme yöntemiyle seçilen 158 İngilizce öğretmenidir. Çalışma nicel araştırma tasarımını benimsemiştir. Veriler, Dijital Okuryazarlık Ölçeği (DOÖ) (Weerakanto, 2019) ve Çevrim İçi Öğretim Öz Yeterlik Envanteri'nden (ÇİÖÖYE) (Gosselin, 2009) toplanmıştır. Sonuçlar, öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerileri ile çevrim içi öğretim öz yeterlikleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, dijital okuryazarlık ve çevrim içi öğretim öz yeterliği söz konusu olduğunda, öğretmenlik deneyiminin belirleyici bir faktör olmadığı bulunmuştur. Toplanan bulgulara dayanarak, çalışma çevrim içi eğitimde dijital okuryazarlığı teşvik etmek için öneriler ve pedagojik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationship between EFL teachers' digital literacy levels and their online teaching self-efficacy. The participants of this research are 158 EFL teachers teaching at the prep schools of both state and private universities in different cities in Turkey and were selected by snowball sampling method. The study adopted a quantitative research design. Data were collected from Digital Literacy Scale (DLS) (Weerakanto, 2019) and Online Teaching Self-Efficacy Inventory (OTSEI) (Gosselin, 2009). The results revealed that there was a moderate positive relationship between teachers' digital literacy skills and their online teaching self-efficacy. It was also found that years of teaching experience was not a determining factor when it comes to digital literacy and online teaching self-efficacy. Based on the gathered findings, the study offers recommendations and pedagogical implications for fostering digital literacy in online education.