Üniversite öğrencilerinde kaygı, depresyon, umutsuzluk düzeyleri ile ötanaziye yaklaşımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between anxiety, depression, hopelessness levels and approaches to euthanasia in university students
  1. Tez No: 850695
  2. Yazar: FİGEN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ötanazi, Umutsuzluk, Depresyon, Ölüm kaygısı, Euthanasia, Hopelessness, Depression, Death Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tedavisi mümkün olmayan ve hastalığı sebebiyle dayanılmaz acılara maruz kalan bir kişinin hekim yardımı ile yaşamına son verilmesine ötanazi denilmektedir. Birçok ülkede yasal olmayan ötanaziye bakış açısı kültür, dini inanç, bireylerin içinde bulunduğu ruhsal durum, hastaların terminal dönemde olması gibi faktörlerden etkilenmektedir. Bu tezin amacı, üniversite son sınıf öğrencilerinin kaygı, depresyon, umutsuzluk düzeyleri ile ötanazi kavramına yaklaşımları arasındaki ilişkiyi incelemektir Araştırmanın evrenini, Antalya ilinin Akdeniz Üniversitesi'nde son sınıf olup tıp, hukuk, ilahiyat, psikoloji ve felsefe okuyan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan toplam 174 öğrenci oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Ölüm Kaygısı Ölçeği ve Ötanazi Tutum Ölçeği kullanıldı. Katılımcılara Google form aracılığı ile ulaşıldı. Araştırma kapsamında toplanan veriler SSPS paket programı kullanılarak analiz edildi. Çalışmanın bulgularına göre üniversite öğrencilerinin ölüm kaygısı düzeyleri orta düzeydeyken umutsuzluk ve depresyon düzeylerinin düşük olduğu saptandı. Ötanazi tutumunun cinsiyet değişkeninde anlamlı bir farklılık olduğu saptandı. Erkek katılımcıların puan ortalamasının kadın katılımcıların puan ortalamasından daha yüksek olduğu tespit edildi. Katılımcıların bölümlerine göre anlamlı bir farklılık olduğu yaş ve cinsiyet değişkenlerinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanıldı. Araştırmanın tipi korelasyonel ve kesitseldir. Bu çalışma sonucunda ölüm kaygısı ile Ötanazi tutumu arasında anlamlı ilişki bulunmadığı saptanmıştır. Umutsuzluk ile ötanazi tutumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmışken depresyon ile ötanazi tutumu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Euthanasia Euthanasia is the act of ending the life of a person whose treatment is impossible and who is subjected to unbearable pain due to his illness, with the help of a physician. The perspective on euthanasia, which is illegal in many countries, is affected by factors such as culture, religious belief, the mental state of individuals, and the fact that patients are in the terminal period. The aim of this thesis is to examine the relationship between the anxiety, depression and hopelessness levels of university senior students and their approaches to the concept of euthanasia. The population of the research consisted of a total of 174 senior students studying medicine, law, theology, psychology and philosophy at Akdeniz University in Antalya and voluntarily participating in the research. Sociodemographic Information Form, Beck Depression Inventory, Beck Hopelessness Scale, Death Anxiety Scale and Euthanasia Attitude Scale were used as data collection tools in the study. Participants were reached via Google form. The data collected within the scope of the research were analyzed using the SSPS package program. According to the findings of the study, it was determined that university students' death anxiety levels were moderate, while their hopelessness and depression levels were low. It was determined that there was a significant difference in the gender variable of euthanasia attitude. It was determined that the average score of male participants was higher than the average score of female participants. There was a significant difference according to the participants' departments, but no significant difference was found in the age and gender variables. Quantitative research method was used in this research. The type of research is correlational and cross-sectional. As a result of this study, it was determined that there was no significant relationship between death anxiety and Euthanasia attitude. While a significant relationship was found between hopelessness and euthanasia attitude, no significant positive relationship was found between depression and euthanasia attitude.