Dindarlık ve duygusal zekâ bağlamında etik tüketim
Ethical consumption in the context of religiosness and emotional intelligence
- Tez No: 850710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Duygusal Zekâ, Tüketici Etiği, Tüketici Davranışı, Etik Davranış, Religion, Emotional İntelligence, Consumer Ethics, Consumer Behavior, Ethical Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı dindarlık, duygusal zekâ ve tüketici etiği arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmanın evrenini Çanakkale ilinin Biga ilçesinde yaşayan 53000 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Biga ilçesinde yaşayan 416 kişi oluşturmaktadır. Veriler anket uygulaması ile elde edilmiştir. Anketten elde edilen verilerle frekans analizi, normallik testi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve hayes process analizi yapılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre dindarlık ile duygusal zekâ ve tüketici etik davranışı arasında pozitif yönlü ve anlamlı, duygusal zekâ ve tüketici etik davranışları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizlerinin neticesine göre dindarlık ile duygusal zekâ ve tüketici etik davranışlarını, duygusal zekâ ile dindarlık ve tüketici etik davranışlarını etkilediği görülmektedir. Hayes process analizine göre dindarlık ve tüketici etik davranışları arasında duygusal zekânın aracı rolü olmadığı ancak duygusal zekâ ile tüketici etik davranışları arasında dindarlığın aracı rolü oluğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between religiosity, emotional intelligence and consumer ethics of people living in Biga district of Çanakkale province.The population of the research consists of 53000 people living in Biga district of Çanakkale province.The sample of the research consists of 416 people living in Biga district.The data was obtained through survey application.Frequency analysis, normality test, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis and hayes process analysis were performed with the data obtained from the survey.According to the results of the correlation analysis, it was seen that there was a positive and significant relationship between religiosity and emotional intelligence and consumer ethical behavior, and a positive and significant relationship between emotional intelligence and consumer ethical behavior.According to the results of the regression analyses, it is seen that religiosity affects emotional intelligence and consumer ethical behaviors, and emotional intelligence affects religiosity and consumer ethical behaviors.According to Hayes process analysis, it was determined that emotional intelligence did not have a mediating role between religiosity and consumer ethical behaviors, but religiosity had a mediating role between emotional intelligence and consumer ethical behaviors.