Bilgisayar teknolojisinin mimarlık lisans öğretimine etkilerinin araştırılması
A Research for affection of computer technology on undergraduate architectural education
- Tez No: 85103
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimarlık lisans programı, mimarlık eğitim ve öğretimi, bilgisayar teknolojisi, eğitim teknolojisi, bilişim teknolojisi, undergraduate architectural programme, architectural education and training, computer technology, educational technology, information technology
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Son yıllarda dünyada gelişmekte olan eğitim teknolojileri, yazılım-donanım sektörü ve telekominikasyon alanlarında olağanüstü ilerlemelerin yaşanması günlük yaşamın görüntüsünü ve biçimini değiştirmekle kalmayıp özellikle gelişmiş ülkelerde mimarlık eğitim ve öğretiminin de yapısını etkilemeye başlamıştır. Bu tez çalışması, mimarlık lisans eğitim ve öğretiminde bilgisayar teknolojisinin uyumu, bunun ülkemize nasıl yansıdığının ve bu etkileşime mimarlık programlarımızın nasıl uyum sağlayabileceğinin bir araştırmasıdır. Ortaya konulan tezin amacı, dünyada uygulanan modellerin incelenerek, ülkemizde mimarlık öğretiminde bilgisayar teknolojisinin farklı boyutlarda ve disiplinlerdeki kullanım alanlarının değerlendirilmesidir. Bu bağlamda, Türkiye'de uygulanan mimarlık lisans programlarının çağımızın gelişmelerine, yeniliklerine bağlı olarak güncelleştirilmesi gerekliliği ele alınmıştır. Bu tezde, bilgisayar bir öğretim aracı olarak, bir sunum aracı olarak ve bir eğitim aracı olarak ele alınmakta ve Türkiye'deki mimarlık lisans eğitim ve öğretiminde bilgisayar teknolojisinin uygulanabilmesi için öneri bir model sistemi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Recently, there is an extraordinary advance in software-hardware sectors, telecommunication fields and developing education technologies in the world. Therefore computer technology is not only changing the way of daily life and its form but also beginning to effect the structure of architectural education and training especially in developed countries. This doctoral thesis is a research that is an adaptation of computer technology in architectural undergraduate education and how this technology effects our architectural undergraduate education programme and how this programme adjusts to this interaction. The aim of the study, by means of examining of models in the world, finds out different scales and disciplines of the field of using computer technology in the architectural education. Moreover, the current architectural undergraduate programmes in Türkiye have been searched and updated according to necessities of new developments of the new computer age. In this study, computer as a training tool and as a presentation tool and as an educational tool are examined and a model is suggested how to use the computer technology in undergraduate architectural education and training in Türkiye.