Kadınların human papilloma virus enfeksiyonu ve aşılamasına ilişkin sağlık inançlarının değerlendirilmesi
Evaluation of women's health beliefs regarding human papilloma virus infection and vaccination
- Tez No: 851066
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: HPV aşısı, HPV, kadın, sağlık inanç modeli, Health belief model, hpv, hpv vaccine, women
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Diyarbakır'da birinci basamağa başvuran 18 yaş ve üstü kadınların HPV enfeksiyonu ve aşılamasına ilişkin sağlık inançlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel tipteki araştırmayı, 18 yaş ve üstü gönüllü izni alınmış 477 kadın oluşturmuştur. Veriler; sosyodemografik soru formu, HPV Enfeksiyonu ve Aşılamasına İlişkin Sağlık İnanç Modeli Ölçeği ve HPV Enfeksiyonu Bilgi Skalası kullanılarak toplandı. Veriler SPSS 22 program yazılımı yüzde, sayı, ortalama, standart sapma, iki bağımsız grubun karşılaştırılmasında t testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında ANOVA testi, gruplar arasındaki farkı saptamak için TUKEY testi, ölçek puan ortalamaları arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson korelasyon analizi, dağılım normalliği için Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Ölçeklerin güvenirlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Aşı yaptıranlar ve yaptırmayı düşünenlerin; ciddiyet, yarar, duyarlılık algısının ve bilgi düzeyinin yüksek olduğu saptandı. 18-25 yaş grubu ve bekar olan kadınların engel algısı düzeyinin yüksek olduğu saptandı. Çocuk sahibi olmayanların duyarlılık algısının yüksek olduğu saptandı. HPV bilgi düzeyinin ciddiyet algısı ile r: 0.285, yarar algısı ile r: 0.363 ve duyarlılık algısı ile r: 0.267 düzeyinde anlamlı ilişkisinin olduğu saptandı. Sonuç: Kadınların yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma, aşıyı daha önce duyma, aşı hakkında bilgi edinme ve aşı yaptırma durumlarının HPVEA-SİM'e etki ettiği saptandı. Eğitim, çalışma durumu, gelir düzeyi, aşıyı daha önce duyma, aşı hakkında bilgi edinme ve aşı yaptırma durumu HPVE-BS'E puan ortalamalarına etki ettiği saptandı. HPV bilgi düzeyinin; ciddiyet, yarar duyarlılık algısı ile anlamlı düzeyde pozitif yönlü ilişkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the health beliefs of women aged 18 and over who applied to primary care in Diyarbakır regarding HPV infection and vaccination. Material and method: The cross-sectional study consisted of 477 women aged 18 and over with voluntary consent. Data; The sociodemographic questionnaire was collected using the Health Belief Model Scale on HPV Infection and Vaccination and the HPV Infection Knowledge Scale. Data were analyzed using SPSS 22 software as percentage, number, mean, standard deviation, t test for comparison of two independent groups, ANOVA test for comparison of more than two groups, TUKEY test to determine the difference between groups, Pearson correlation analysis to determine the relationship between scale score averages, normality of distribution. Kolmogorov-Smirnov test was applied. Internal consistency coefficients were calculated to determine the reliability levels of the scales. The statistical significance level was taken as 0.05. Results: Those who have been vaccinated and those who are considering vaccination; It was determined that the perception of seriousness, usefulness, sensitivity and level of knowledge were high. It was determined that women aged 18-25 and single had a high level of perception of disability. It was found that those who do not have children have a high perception of sensitivity. It was found that HPV knowledge level had a significant relationship with the perception of seriousness at the level of r: 0.285, with the perception of benefit at the level of r: 0.363, and with the perception of sensitivity at the level of r: 0.267. Conclusion: It was determined that women's age, marital status, having children, having heard about the vaccine before, obtaining information about the vaccine and having the vaccine affected HPVEA-SIM. It was determined that education, employment status, income level, hearing about the vaccine before, obtaining information about the vaccine and having the vaccine affected the HPVE-BSE score averages. HPV knowledge level; There is a significant positive relationship with the perception of seriousness and benefit sensitivity.