Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devameden özel gereksinimli çocuğu olan aileleringereksinimleri (Bitlis Örneği)
  1. Tez No: 851542
  2. Yazar: MİKAİL ATAALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel gereksinim, Özel gereksinimli çocuk, Aile gereksinimi, İhtiyaç, Special need, Child with special needs, Family need, Need
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, Bitlis ilinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden özel gereksinimli çocuğu olan ailelerin gereksinimlerini ve bu gereksinimlerle ilgili, Sosyo-ekonomik düzeye göre ihtiyaç dağılımın nasıl olduğu, Ailelerin büyüklüğüne göre ihtiyaç dağılımın hangi yönde artış gösterdiği, Ailelerin eğitim durumlarına göre ihtiyaçların dağılımında değişiklik olup olmadığı, Rehabilitasyon tesisinde verilen hizmetlerin ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olup olmadığı, Gereksinimlerin yetersizlik alanlarına göre bir değişim gösterip göstermediğinin etkenlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 öğretim yılında Bitlis İl sınırları içerisinde bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden özel gereksinimli çocukların aileleri oluşturmaktadır. Araştırmada, tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bailey ve Simeonsson tarafından geliştirilip, Sucuoğlu tarafından Türkçe 'ye uyarlanan, Özaydın ve arkadaşları tarafından yenilenen (AGBA) kullanılmıştır. AGBA özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam etmekte olan 700 özel gereksinimli çocuk ailesine 20.02.2022- 30.07.2022 tarihleri arasında yüz yüze olarak uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda ebeveynlerin en fazla toplum hizmetleri alanının gereksinimlerini ifade ettikleri, en çok çocuklarının ek derse gereksinim duydukları görülmüştür. Çalışmada, bilgi edinme, aile ve sosyal destek, ekonomik konular, çocuk bakımı ve toplum hizmetleri gereksinimi ile çocuğa yakınlığa göre farklılaştığı başkalarına açıklama yapma gereksinimi ile çocuğa yakınlığa göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ebeveyn eğitim düzeyinin aile ihtiyaçları üzerinde anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular literatür doğrultusunda yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the needs of families with children with special needs attending special education and rehabilitation centers in Bitlis, and how the distribution of needs is according to socio-economic level, In which direction the distribution of needs increases according to the size of the families, Changes in the distribution of needs according to the educational status of the families. It was carried out to determine whether the services provided in the rehabilitation facility are at a level to meet the needs of the families, whether the requirements show a change according to the areas of inadequacy. The population of the research consists of families of children with special needs who attend special education and rehabilitation centers in Bitlis Province in the 2022-2023 academic year. The relational survey model, which is one of the survey models, was used in the research. As a data collection tool in the research (AGBA), which was developed by Bailey and Simeonsson, adapted to Turkish by Sucuoğlu, and renewed by Özaydın et al. AGBA was applied face to face to 700 families of children with special needs attending special education and rehabilitation centers between 20.02.2022 and 30.07.2022. As a result of the research, it was seen that parents mostly expressed the needs of the field of community services, and that their children needed additional lessons the most. In the study, it was observed that the need for information, family and social support, economic issues, child care and community services differed according to closeness to the child, and the need to explain to others did not differ according to closeness to the child. It was observed that there was no significant difference between parental education level and family needs. The findings were interpreted in line with the literature and suggestions were made.