Hemşirelerin kişilik özellikleri ile iş yaşam dengesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between personality traits of nurses and work-life balance
  1. Tez No: 851568
  2. Yazar: BÜŞRA MAZAK AŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM ŞEN OLGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İş Yaşam Dengesi, Kişilik Özellikleri, Nursing, Work Life Balance, Personality Trait
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma hemşirelerin kişilik özellikleri ile iş yaşam dengesi arasındaki ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma İstanbul ilindeki bir özel ve bir üniversite hastanesinde 30 Nisan ve 30 Eylül 2023 tarihleri arasında çevrimiçi ortamda tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini araştırmaya katılma kriterlerini karşılayan ve gönüllü olan 188 hemşire oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Bilgi Formu, Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği ve İş-Yaşam Dengesi Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatiksel yöntemler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD), pearson korelasyon ve lineer regresyon testleri kullanılmıştır ve p˂0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın etik kurul ve kurum izinleri alınmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %87,2'inin kadın, %68,6'sının 30 yaş ve altında olduğu; %69,1'inin bekar, %60,5'inin gelirin giderinden az olduğu, %72,9'unun lisans mezunu olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin iş yaşam dengesi toplam puanının (3,29) ortalamanın üstünde çıktığı, kişilik özelliklerinden duygusal dengesizlik puanının (2,547) en düşük, geçimlilik (4,016) puanın en yüksek olduğu bulunmuştur. Yaşın, çalışılan bölümün, meslekte çalışma süresinin, vardiya şekli ve günlük çalışma süresinin iş yaşam dengesi ve tüm alt boyutlarını şekilde etkilediği ortaya koyulmuştur. Literatüre bakıldığında hemşirelik alanında iş yaşam dengesi ve kişilik üzerine çalışmaların az olduğu ve bu sebeple geliştirilmesi gerektiği, iş yaşam dengesine etki eden en önemli kişilik özelliğinin duygusal dengesizlik olduğu ve bu konuda kurumun kişisel gelişim seminerleri ve duygu kontrolünün sağlanması için çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to analyze the relation between nurses' personality traits and work life balance. The research was conducted online in a descriptive and cross-sectional design in a private and a university hospital in Istanbul between April 30 and September 30, 2023. The sample of the study consisted of 188 nurses who met the research participation criteria and volunteered. Data were collected with the Information Form prepared by the researcher, the Five-Factor Personality Scale and the Work-Life Balance Scale. The data were evaluated on a computer using the SPSS 22.0 statistical program. Descriptive statistical methods, independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc (Tukey, LSD), Pearson correlation and linear regression tests were used in the analysis of the data and were evaluated at the p˂0.05 significance level. Ethics committee and institutional permissions were obtained for the research. IN the research 87.2% of the nurses participating in the research were women and 68.6% were 30 years old and under; It was determined that 69.1% were single, 60.5% had an income less than their expenses, and 72.9% had a bachelor's degree. It was found that the nurses' work life balance total score (3.29) was above the average, and among their personality traits, the emotional instability score (2.547) was the lowest and the compatibility score (4.016) was the highest. It has been revealed that age, department of employment, length of time working in the profession, shift type and daily working time affect work life balance and all its sub-dimensions. When we examine at the literatures, it is suggested that there are few studies on work life balance and personality in the field of nursing and therefore they need to be developed, the most important personality trait affecting work life balance is emotional instability, and it is recommended that the institution should conduct personal development seminars and studies to ensure emotional control.