Medial açık kama yüksek tibial osteotomi yapılan hastalarda 3 boyutlu tomografi ile proksimal tibio-fibuler eklem hasarının değerlendirilmesi
Evaluation of proximal tibio-fibular joint damage by 3D tomography in patients undergoing medial open wedge high tibial osteotomy
- Tez No: 851582
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR CEVDET KESEMENLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Tibial osteotomi, PTFE hasarı, Gonarthrosis, Tibial osteotomy, PTFJ damage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Medial açık kama yüksek tibial osteotomi varus deformitesinin işlik ettiği diz medial kompartman osteoartritinin tedavisinde kullanılan bir cerrahi tedavi seçeneğidir. Bu çalışmanın amacı medial açık kama yüksek tibial osteotomi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde çekilen 3 boyutlu diz tomografileri ile lateral korteks kırığı sıklığını belirlemek ve lateral korteks kırığı olanlarda kırık hattının proksimal tibiofibuler ekleme uzanımını değerlendirmektir. Gereç Ve Yöntem: 2021-2023 yılları arasında medial açık kama yüksek tibial osteotomi yapılan 25 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 16'sı kadın (%64) , 9'u erkekti (%36). Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 54,4 ±11,16 idi.(32-74). Hastaların postoperatif dönemde çekilen 3 boyutlu diz tomografileri retrospektif olarak değerlendirildi. 3 boyutlu BT ler incelenerek osteotomi hattının lateralde yöneldiği yer belirlendi. Lateral kortekste kırığı olup olmadığı, lateral korteksi kırık olanlarda proksimal tibiofibuler ekleme (PTFE) uzanımı incelendi. Bulgular: Literatürde daha önce yapılmış çalışmalarda olduğu gibi düz radyografiler ile değerlendirildiğinde 9(%36) hastada lateral korteks kırığı olduğunu görüldü. 3 boyutlu tomografiler ile değerlendirildiğinde ise 18(%72) hastada osteotomi hattının lateral tibial kortekse ulaşıp korteksi kırdığı görüldü. Lateral tibial korteks kırığı olan 18 hastanın 6'sında (%33,33) ise kırık hattı proksimal tibiofibuler ekleme (PTFE) uzanıyordu. Postoperatif 1. yılda yapılan fizik muayenede proksimal tibiofibuler eklem hasarı düşünülen hastalarda anlamlı klinik bulgu mevcut değildi. Radyolojik değerlendirmelerinde de artrozik değişiklik görülmedi. Sonuç: Bu çalışma bize lateral korteks kırığı ve PTFE yaralanması tespitinde bilgisayarlı tomografinin daha duyarlı olduğunu, PTFE yaralanması olan hastalarda kısa dönem takiplerde klinik bulgu ve radyolojik değişiklik olmadığı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Medial open wedge high tibial osteotomy is a surgical treatment option for the treatment of medial compartment osteoarthritis of the knee with varus deformity. The aim of this study was to determine the frequency of lateral cortex fractures and to evaluate the extension of the fracture line to the proximal tibiofibular joint in patients with lateral cortex fractures in patients who underwent medial open wedge high tibial osteotomy. Materials and Methods: Between 2021 and 2023, 25 patients who underwent medial open wedge high tibial osteotomy were included in the study. Sixteen of the patients were female (64%) and 9 were male (36%). The mean age of the patients included in the study was 54,4 ±11,16 years (32-74). Postoperative 3D knee CT scans of the patients were evaluated retrospectively. 3-dimensional CT scans were analysed and the lateral orientation of the osteotomy line was determined. The presence or absence of fracture in the lateral cortex and extension to the proximal tibiofibular joint(PTFJ) in patients with fractured lateral cortex were analysed. Results: As in previous studies in the literature, 9(36%) patients had lateral cortex fracture when evaluated with plain radiographs. When evaluated with 3D tomographs, it was seen that the osteotomy line reached the lateral tibial cortex and fractured the cortex in 18(72%) patients. In 6 (33.33%) of 18 patients with lateral tibial cortex fracture, the fracture line extended to the proximal tibiofibular joint. There were no significant clinical findings in the patients who were considered to have proximal tibiofibular joint damage in the physical examination performed at the 1st postoperative year. No arthrosic changes were observed in radiological evaluations. Conclusion: This study showed that computed tomography is more sensitive in the detection of lateral cortex fracture and proximal tibiofibular joint injury, and there were no clinical findings and radiological changes in short-term follow-up in patients with proximal tibiofibular joint injury.