Zorunlu göç eden bireylerin bağımlılık profili ile travma sonrası stres bozukluğunun ilişkisi
The relationship between the addiction profile of forced migration individuals and post traumatic stress disorder
- Tez No: 851765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Depresyon, Mülteci, Travma Sonrası Stres Bozukluğunun (TSSB), Zorunlu Göç, Addiction, Depression, Refugee, Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), Forced Migration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tarih başlarından itibaren savaş, kitlesel ölümlere sebebiyet veren insanlık üzerinde yıkıcı etkileri çok uzun yıllar sürebilen travmatik olayların başında gelmektedir. Zorunlu göç yaşayan bireyler, cinsel istismar, seks işçiliği, ölüme şahit olma, zorlu yaşam koşulları, ayrılık, aile bütünlüğünün parçalanması gibi travmatik olaylar yaşamaktadır. Çalışma kapsamında zorunlu göç eden Suriyeli bireylerde, alkol-madde kullanım bozukluğuna Travma Sonrası Stres Bozukluğunun etkisi cinsiyet, ekonomik durum, eğitim durumu ve travmatik yaşam deneyimleri özelinde araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini Yeşilay Danışmalık Merkezinde (YEDAM) ve Adana Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezinde (AMATEM) tedavi gören alkol- madde bağımlılığı tanısı alan 339 kişi oluşturmaktadır. Araştırma amacına hizmet etmesi için katılımcılara Aydınlatılmış Onam Formu, Demografik Bilgi Formu ve TSSB bulgularının ölçülmesine yönelik Harvard Travma Ölçeği uygulanmıştır. Zorunlu göç eden bağımlı bireylerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile DSM IV'e göre Travma Sonrası Stres Bozukluğu gösterme düzeyi arasında pozitif yönlü korelasyon bulunmaktadır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu, tek yönlü Anova ile ekonomik durum faktörüne göre incelendiğinde düşük ve orta gelirli kişilerin puanında benzerlik bulunmaktadır. Travma Sonrası Stres Bozukluğunun (TSSB) bağımlılığa etkisi ile ilişkili alanyazın taraması yapıldığında bu etkinin incelendiği sınırlı sayıda araştırma bulunmuştur. Bu durum göz önünde bulundurularak yapılan çalışma ile alana katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of history, war is one of the leading traumatic events that can cause mass deaths and have devastating effects on humanity that can last for many years. Individuals who experience forced migration experience traumatic events such as sexual abuse, survival sex, witnessing a death, difficult living conditions, separation, breaking up of family integrity. Within the scope of the study, the effect of Post Traumatic Stress Disorder on alcohol-substance use disorder was investigated in terms of gender, economic status, educational status and traumatic life experiences in forced immigrants. The sample of the study consists of 339 people diagnosed with alcohol-substance addiction who are treated at the Green Crescent Counseling Center (YEDAM) and Adana Alcohol and Substance Addiction Research, Treatment and Training Center (AMATEM). In order to serve the purpose of the research, the Informed Consent Form, Demographic Information Form and the Harvard Trauma Scale to measure PTSD findings were applied to the participants. According to results, there is a positive correlation between Post Traumatic Stress Disorder and the level of showing Post Traumatic Stress Disorder according to DSM IV in dependent individuals who are forced to migrate. When Post Traumatic Stress Disorder is analyzed with one-way Anova according to economic status factor, there is a similarity in the scores of low and middle income people. When the literature on the effect of Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) on addiction was reviewed, a limited number of studies were found examining this effect. Considering this situation, it is aimed to contribute to the field with the study.