Kademeli millerde burulma analizi
Stress analysis of a stepped shaft under torsion
- Tez No: 85185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADRİ ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kademeli mil, burulma, Dini serileri, ortogonalite
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi kademeli millerde burulma analizi Nihal EKMEKÇİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sadri ŞENSOY Eylül 1999, 76 sayfa Bu çalışmada, burulmaya maruz bir kademeli milin gerilme analizi incelenmiştir. Kademeli mil, birbirine eklenmiş farklı çaplarda, yan sonsuz silindirden oluşturulmuştur. Yapılan litaratür çalışmaları sonucunda, farklı çaplara sahip iki silindirin birleştirilmesi durumunun, mevcut analitik yöntemlerden farklı bir yaklaşımla son yıllarda geliştirildiği ve bu yöntemin diğer yöntemlerden farklı olarak problemin çözümünü kapalı formda verdiği görülmüştür. Bu çalışmada, yöntem ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve bu yöntemi kullanarak sayısal çözümü elde eden bir program geliştirilmiştir. Bu program kullanılarak, mbirbirine eklenmiş farklı çaplarda ve farklı kayma modüllerine sahip yan sonsuz miller için sonuçlar grafikler yardımı ile gösterilmiştir. Ayrıca bu çözüm yönteminin daha karmaşık problemler için nasıl uygulanacağı hakkında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE STRESS ANALYSIS OF A STEPPED SHAFT UNDER TORSION Nihal EKMEKÇİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sadri ŞENSOY September 1999, 76 pages In this study, the stress analysis of a stepped shaft under torsion is studied. The stepped shaft consists of two semi-infinite cylinders of different radii. It was observed that, as a result of literature survey, the case of bounded two cylinders of different radii was investigated with different approach in recent years and unlike existing methods, solution of problem was obtained in the closed form. In this study, this method is examined in detail and a program is developed which obtains the numerical results with this method. By using this program, result forbounded two semi-infinite cylinders for different radius and shear modules are presented with aid of plots. Also, proposition of application of this method for complicated problems is proposed. Key Words : Stepped shaft, torsion, Dini series. Science Code: 625.02.01 VI