Mülteci kadınların cinsel yaşam deneyimleri
The sexual life experiences of refugee women
- Tez No: 852093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sexual Life, Sexual Health, Refugee Women, Reproductive Health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışma mülteci kadınların cinsel yaşam deneyimlerini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın türü nitel araştırma tasarımlarından fenomenolojik desendir. Araştırma 01.10.2022-01.11.2022 tarihleri arasında Mardin ilinde mültecilerin yaşadığı bir sahada yapıldı. Araştırma amaçlı rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen 33 mülteci kadın ile yapıldı. Araştırma veri doygunluğuna ulaşıldıktan sonra sonlandırıldı. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı-Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanıldı. Nitel veri değerlendirmesi kuramsal tematik analiz yaklaşımı ile yapıldı. Bulgular: Verilerin analizinde mülteci kadınların cinsel yaşam deneyimlerinde 5 ana tema ve 12 alt tema olduğu belirlendi. Bu temalar ilk cinsel deneyim zamanı, cinsel deneyim isteme durumu, evlilik içi zorla cinsel birliktelik yaşama nedeni, göçün cinsel yaşama etkisi ve cinsel sağlığı etkileyen faktörler şeklinde tanımlandı. Sonuç: Bu çalışmada sonuç olarak, mülteci kadınların göç sürecinde ve iltica ettikleri ülkede birçok zorluklara maruz kaldıkları, bu zorlukların cinsel yaşamlarını ve üreme sağlıklarını olumsuz etkilediği ve sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamadıkları saptandı. Kadın sağlığı hemşireleri, mülteci kadınların cinsel ve üreme sağlığını korumak, geliştirmek ve iyileştirmek için kadınların ihtiyaçlarını saptamalıdır, uygun girişimleri planlamalıdır ve uygulamalıdır. Anahtar Sözcükler: Cinsel Yaşam, Cinsel Sağlık, Mülteci Kadın, Üreme Sağlığı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to analyze the sexual life experiences of refugees women. Material and Method: The research was conducted in a phenomenological design based on qualitative research designs. The research was conducted in a field where refugees live in Mardin province between 01.10.2022-01.11.2022. The research was conducted with 33 refugee women, determined by a purposive random sampling method. The research was terminated after data saturation was reached.“Personal Information Form”and“Semi-structured Interview Form”were used to collect the data. Qualitative data evaluation was made using the theoretical thematic analysis approach. Results: In the analysis of the data, it was determined that there were five main themes. and 12 sub-themes in the sexual life experiences of refugee women. These themes were defined as the time of first sexual experience, sexual experience desire status, the reason for forced sexual intercourse within marriage, the effect of migration on sexual life, and factors affecting sexual health. Conclusion: As a result of this study, it was determined that refugee women were exposed to many difficulties during the migration process, and in the country of asylum, these difficulties negatively affected their sexual and reproductive health, and they could not benefit from health services sufficiently. Women's health nurses should identify the needs of refugee women and plan and implement appropriate interventions to protect, develop, and improve their sexual and reproductive health.