Sepsis tablosunda acil tıp kliniğine başvuran hastaların hipovolemi takibinde yatakbaşı ultrasonografi ile vena kava inferior ve juguler ven çap ölçümlerinin kıyaslanması
Comparison of jugular vein and vena cava inferior diameter measurements in the detection of hypovolemia with bedside ultrasonography in the emergency medicine clinic
- Tez No: 852118
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Yatakbaşı Ultrasonografi, sepsis, Juguler Ven, Vena Kava İnferior, Sıvı Resüsitasyonu, Emergency Medicine, Bedside Ultrasonography, sepsis, Jugular Vein, Vena Cava Inferior, Fluid Resuscitation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sepsis tüm dünyada ciddi sağlık problemidir. Morbidite ve mortalitesi oldukça yüksektir. Tedavide sıvı resüsitasyonu ve en kısa zamanda uygun antibiyotik başlanması çok önemlidir. Sıvı resüsitasyonu uygun miktarda yapılmaz ise mortalite oranları artmaktadır. İntravasküler volüm takibinde vena kava inferior kollapsibilite indeksi sıvı resüsitasyonu takibinde uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Ancak görüntülenmesi çoğu zaman kolay olmamaktadır. Juguler ven görüntülemesi vena kava inferiora göre daha kolaydır. Sepsis tablosunda Gaziantep Üniversitesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran 30 hasta prospektif olarak incelendi. Hastaların gelişindeki vital bulguları, vena kava inferior ile juguler ven çaplarının solunumsal varyasyonları kaydedildi. 1000 cc izotonik verildikten sonra aynı ölçümler tekrarlandı. Gelişte yapılan ölçümlerde, vena kava inferior kollapsibilite indeksi ve juguler venkollapsibilite indeksi arasındaki intraclass korelasyon katsayısı 0,388 olarak bulundu ve bu ilişkinin%95 güven aralığıyla 0,038 ile 0,653 arasında değiştiği görüldü. Bu korelasyon katsayısı ve güven aralığı, bu iki ölçüm arasında tedaviye gelişte orta düzeyde bir uyum olduğunu gösterdi. Ayrıca, bu ilişki p değeri 0,016 ile istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Tedavi sonrası durumda ise, vena kava inferior kollapsibilite indeksi ve juguler ven kollapsibilite indeksi ölçümleri arasındaki intraclass korelasyon katsayısı 0,241 olarak hesaplandı ve %95 güven aralığıyla -0,124 ile 0,549 arasında değiştiği görüldü ve p değeri 0,095 ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Vena kava inferior ve juguler ven kollapsibilite değerleri dehidrate hastaları tespit etmede duyarlıdır. Ancak juguler ven sıvı resüsitasyonu takibinde vena kava inferior kadar güvenli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a serious health problem all over the world. Morbidity and mortality are quite high. Fluid resuscitation and appropriate antibiotic initiation as soon as possible are very important in treatment. If fluid resuscitation is not administered in appropriate amounts, mortality rates increase. The vena cava inferior collapsibility index has been used safely for many years in intravascular volume monitoring and fluid resuscitation monitoring. However, it is often not easy to view. Jugular vein imaging is easier than inferior vena cava. 30 patients who applied to Gaziantep University Emergency Medicine Clinic with sepsis were prospectively examined. The vital signs of the patients upon arrival and the respiratory variations of the inferior vena cava and jugular vein diameters were recorded. The same measurements were repeated after 1000 cc of isotonic was given. In the measurements taken at arrival, the intraclass correlation coefficient between the vena cava inferior collapsibility index and the jugular vein collapsibility index was found to be 0,388, and this relationship was observed to vary between 0,038 and 0,653 with a 95% confidence interval. This correlation coefficient and confidence interval indicated moderate agreement between these two measures at presentation to treatment. Additionally, this relationship was found to be statistically significant with a p value of 0,016. In the post-treatment situation, the intraclass correlation coefficient between the vena cava inferior collapsibility index and jugular vein collapsibility index measurements was calculated as 0,241 and was found to vary between -0,124 and 0,549 with a 95% confidence interval, and the p value was not found to be statistically significant with 0,095. Vena cava inferior and jugular vein collapsibility values are sensitive in detecting dehydrated patients. However, the jugular vein was not found to be as safe as the inferior vena cava in monitoring fluid resuscitation.