Değerler eğitimi boyutuyla kültürel ve yapısal bakımdan Arguvan türküleri
Arguvan turkus in cultural and structural conditions with values education dimension
  1. Tez No: 852228
  2. Yazar: EYLEM ÖZTAŞ DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL KARAGÖZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Arguvan, Arguvan Türküleri, Values Education, Arguvan, Arguvan Folk Songs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, TRT repertuvarında yer alan Arguvan yöresi türkülerinin değerler eğitimi kapsamında ele alınarak kültürel ve yapısal bakımdan incelenmesidir. Betimsel nitelik taşıyan bu çalışmada yapılan literatür taramasıyla Arguvan yöresi türkülerinin kültürel boyutu, araştırma kapsamında ele alınan türkülerin analiz edilmesiyle de Arguvan yöresi türkülerinin yapısal özellikleri ve değerler eğitimi açısından durumu açıklanmıştır. Bu doğrultuda incelenen eserlerde TRT Türk halk müziği repertuvarında yöresi Arguvan olan uzun havaların yapı, konu-tema ve değerler eğitimi açısından özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile yüzde-frekans cinsinden değerlendirilerek tablolar ve grafikler halinde sunularak yorumlanmıştır. Uzun havalar ağız, makam dizisi, ses aralığı ve tema bakımından incelenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, Arguvan yöresine ait TRT müzik dairesi yayınlarına ait arşiv kayıtlarından türkülerin notaları alınmıştır. Türküler, repertuvar numarası sırasına göre değerlendirilip ve müziksel açıdan analiz edilip Arguvan yöresi türkülerinin genel karakteri ortaya konulmuştur. Kırık hava formundaki türkülerini makam dizileri bakımından Uşşak ve Hüseyni makam dizisinde, Usûl bakımından incelendiğinde basit, birleşik ve karma usûllerden ve ağırlıklı olarak karma usûlde türkü örneklerinin olduğu görülmüştür. Uzun havaların Arguvan ağzıyla icra edildiği ve türkülerin makam dizisi olarak Uşşak, Hüseyni, Hicaz ve Muhayyer makam dizilerinde olduğu, serbest usûlde örneklerin yer aldığı tespit edilmiştir. Arguvan Türküleri konu-tema açısından incelendiğinde türkülerin gurbet, sevgi, özlem, sitem, övgü, çaresizlik, teselli, öğüt, bağlılık, beddua, temenni, memleket sevgisi, nasihat, ayrılık temalarında yazıldığı görülmüştür. Arguvan Türkülerinin değerler eğitimi açısından incelenmesinde belirleyici unsur olan on kök değerden: sevgi, saygı, öz denetim, sabır, adalet, dürüstlük değerlerini içerdiği tespit edilmiştir. Ağırlıklı olarak sevgi değerini içerirken bazı kök değerlerin ise işlenmediği görülmüştür. Buradan hareketle en fazla sevgi ve daha sonra saygı değerini temel alan Arguvan Türkülerinin değerler eğitimi boyutuyla insanları ortak noktada buluşturan birleştirici unsurlardan oluştuğu söylenebilir. Ayrıca Türkülerin, on kök değer dışında diğer değerler olarak nitelendirilen sevda, hasret, özlem, çaresizlik, bağlılık, sadakat, gurbet ve ayrılık gibi değerleri de içerdiği de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the folk songs of the Arguvan region in the TRT repertoire in terms of cultural and structural aspects within the scope of values education. In this descriptive study, the cultural dimension of the folk songs of the Arguvan region was explained through the literature review, and the structural features of the folk songs of the Arguvan region and their situation in terms of values education were explained by analyzing the folk songs discussed within the scope of the research. In this regard, in the works examined, the characteristics of the long havas, whose region is Arguvan, in the TRT Turkish folk music repertoire, were determined in terms of structure, subject-theme and values education. The data obtained were evaluated in percentage-frequency using the SPSS program and interpreted by presenting them in tables and graphs. Uzun havas were examined in terms of dialect, maqam sequence, vocal range and theme. For the purpose of the research, the notes of the folk songs were taken from the archive records of the TRT music department broadcasts of the Malatya/Arguvan region. The folk songs were evaluated according to the repertoire number order and analyzed musically, and the general character of the folk songs of the Arguvan region was revealed. It has been seen that the folk songs in the Kırık Hava form are in the Uşşak and Hüseyni maqam series in terms of maqam scale, and when examined in terms of rhythm, they consist of simple, compound and mixed rhythms and that there are predominantly mixed rhythm folk song examples. It has been determined that the long havas are performed in the Arguvan dialect and that these folk songs are in the maqam sequences of Uşşak, Hüseyni, Hicaz and Muhayyer, and that there are examples in free rhythm. When Arguvan Folk Songs were examined in terms of subject-theme, it was seen that the folk songs were written on the themes of homesickness, love, longing, reproach, praise, despair, consolation, advice, loyalty, curse, wish, love for the country, advice and separation. In the examination of Arguvan Folk Songs in terms of values education, it was determined that they contain the values of love, respect, self-control, patience, justice and honesty, among the ten root values that are the determining factors. While it mainly includes the value of love, it has been observed that some root values are not processed. Based on this, it can be said that Arguvan Folk Songs, which are based on the value of love and then respect, consist of unifying elements that bring people together at a common point with the dimension of values education. It has also been determined that folk songs include values such as love, longing, longing, helplessness, commitment, loyalty, homesickness and separation, which are described as other values besides the ten root values.