Pılonıdal sınus hastalığının fistülotomi ve küretaj tekniği ile tedavisinde PRP uygulamasının yara iyileşmesi üzerindeki etkisi
The effect of PRP application on wound healing in thetreatment of pilonidal sinus disease using unroofing andcuretage techniqueüzeri̇ndeki̇ etki̇si̇
  1. Tez No: 852360
  2. Yazar: BOURAK CHOUSEIN
  3. Danışmanlar: UZMAN ENGİN ÖLÇÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pilonidal hastalık, Pilonidal kist, Trombositten-zengin plasma, yara iyileşmesi, nüks, Pilonidal Sinus, Pilonidal cyst, Platelet-rich Plasma, Curettage, Wound healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş Ve Amaç: Pilonidal sinus hastalığı, toplumun yaklaşık %1'ini etkileyen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Bir çok tedavi yöntemi tariflenmiş olsada, kesin tedavi yöntemi için bir fikir birliliği sağlanamamıştır. Fistülotomi ve küretaj yöntemi uygulanması kolay, nüks oranları diğer yöntemlere göre daha düşük olan ve sık uygulanan bir yöntemdir. Bu çalışma, bu yöntem ile tedavi edilen hastalarda, trombositten zengin plasmanın (PRP), yara iyileşmesini teşvik edici etkisini değerlendirmek için yapılmıştır. Materyal Ve Metod: Ankara S.B.Ü. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Kasım 2021-Kasım 2022 arasında pilonidal sinus hastalığı tanısı alan kadın ve erkek toplam 140 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar 2 guruba randomize edilmiş olup, bir guruba operasyon sonrasında standart pansuman ile takip, diğer guruptaki hastalara, standart pansumana ek olarak PRP uygulaması yapılmıştır. Bulgular: Postoperatif (PO) takiplerde, yara iyileşme hızında farklılık PO10. günde tespit edilmiştir(p=0,007). Kontrol gurubundaki hastaların, ortalama yara iyileşme süresi 41,1±11(40;20-65) iken PRP gurubunda 23,6±8,5(25;6-45) idi (p=0,000). Prp gurubundaki hastaların yara kapanma süresi daha hızlı olduğu saptanmıştır. Sonuç: PRP' nin fistülotomi ve küretaj tekniğinin yara iyileşme hızını değerlendirdiğmiz ve 140 hastayı dahil ettiğimiz prospektif randomize çalışmamızda, PRP nin belirgin oranda yara iyileşme hızını ve hasta konforunu arttırdığını, %1'in altındaki nüks oranları ve minimal ağrıya sebep olması nedeni ile, Flep ameliyatları gibi geniş doku kaybına sebep olan operasyonlardan önce ilk tercih edilen yöntem olması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Pilonidal sinus disease is a chronic inflammatory disease that affects approximately 1% of the population. Although many treatment methods have been described, there is no consensus on the exact treatment method. Unroofing and curettage method is easy to apply, has lower recurrence rates than other methods, and is a frequently applied method. This study was conducted to evaluate the wound healing-promoting effect of platelet-rich plasma (PRP) in patients treated with this method. Materials and Methods: A total of 140 patients, male and female, diagnosed with pilonidal sinus disease at the General Surgery Clinic of Dışkapı Training and Research Hospital between November 2021 and November 2022 were included in the study. The patients were randomized into 2 groups, one group was followed up with a standard dressing after the operation, and the patients in the other group were treated with PRP in addition to the standard dressing. Results: In postoperative (PO) follow-up, a difference in wound healing rate was detected on day PO10 (p=0.007). While the average wound healing time of the patients in the control group was 41.1±11(40;20-65), it was 23.6±8.5(25;6-45) in the PRP group (p=0.000). It was determined that the wound closure time of patients in the PRP group was faster. Conclusion: In our prospective randomized study, in which we evaluated the wound healing rate of PRP's unroofing and curettage technique and included 140 patients, we found that PRP significantly increased the wound healing rate and patient comfort, with recurrence rates below 1% and minimal pain. We think that it should be the first choice method before operations that cause extensive tissue loss, such as flap surgery.