Güvenlikleştirme perspektifinden Arap-İsrail savaşları: 1948-1973
The Arab-Israeli wars from a securitization perspective: 1948-1973
- Tez No: 852555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURMUŞ ALİ KOLTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kopenhag Okulu, Güvenlik, Güvenlikleştirme, Arap-İsrail Çatışmaları, Copenhagen School, Security, Securitization, Arab-Israeli Wars
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın ana kapsamı 1948-1973 yılları arasında gerçekleşen Arap-İsrail çatışmaları ve İsrail'in bu çatışmaları neden ve nasıl güvenlikleştirdiğidir. Çalışmada öncelikle uluslararası ilişkiler teorilerinin güvenlik kavramına yönelik yaklaşımları ele alınmıştır. Ardından güvenlik kavramının geçmişten günümüze kadar geçirdiği değişimler açıklanmıştır. Ardından tezin ana kapsamı olan Arap-İsrail çatışmalarına odaklanılmıştır. Bu bağlamda süreç, yaşanan savaşlar, çatışmalar, barış antlaşmaları ve hükümet yetkililerinin açıklamaları üzerinden okunmuş, güvenlikleştirme kavramı perspektifinden açıklanmıştır. Süreç içerisinde yaşanan çatışmaların İsrail Devleti tarafından neden olağanüstü bir güvenlik tehdidi olarak algılandığı sorusuna cevap verilmiş bunun altında yatan siyasi, sosyal, dinsel ve psikolojik sebepler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main scope of this study is the Arab-Israeli conflicts between 1948 and 1973 and how and why Israel securitized these conflicts. In the study, firstly, the approaches of international relations theories to the concept of security are discussed. Then, the changes that the concept of security has undergone from past to present are explained. Then, the main focus of the thesis is on the Arab-Israeli conflicts. In this context, the process was read through the wars, conflicts, peace treaties and statements of government officials and explained from the perspective of the concept of securitization. The question of why the State of Israel perceives the conflicts as an extraordinary security threat is answered and the underlying political, social, religious and psychological reasons are explained.