Abdominoplasti hastalarında abdominoplasti flebinin perfüzyonunun erken ve geç dönem değerlendirilmesi
- Tez No: 852595
- Danışmanlar: PROF. SAVAŞ SEREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Abdominoplasti, Perfüzyon, SPY, İndosiyanin Yeşili (ICG) Boyası, Abdominoplasty, Perfusion, SPY, Indocyanine Green (ICG) Dye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Karın germe ameliyatı olarak bilinen abdominoplasti, karın çevresindeki fazla yağ ve derinin azaltılması ve karın duvarı kaslarının güçlendirilmesi işlemidir. Karın bölgesinde göbek altı ve hemen üzerindeki sarkmış fazla deri ve yağ dokusunun alınması ve karın ön duvarı gevşekliğinin onarılması için yapılan ameliyata 'karın germe, abdominoplasti' denir. Kilo alımı ve verilmesi, doğumlar, genetik yapı gibi nedenlerle karın cilt, yağ dokusu fazlalık ve sarkıklığı ile karın cildinde strialar ve karın ön duvar kas ve fasyalarda gevşeklik oluşabilir. Bu şikayetler hastaların pantolon, etek, mayo ve bikini giymelerini zorlaştırmakta, bazen fazla sarkıklıklar aşırı terleme sonucu cilt yaraları, mantar enfeksiyonları gibi şikayetler oluşturabilmektedir. Dünya genelinde en çok uygulanan estetik ameliyatlar arasında yer almaktadır. Abdominoplasti (Karın Germe); orta ve alt karın bölgesindeki fazla yağların alındığı, ciltteki sarkmaların düzeltildiği, karın kaslarının sağlamlaştırıldığı bir ameliyattır. Abdominoplasti sonrası yara iyileşme sorunları, bozulmuş doku perfüzyonunun bir sonucu olarak meydana gelebilmektedir. Bu çalışma, standart bir abdominoplastinin abdominal cilt perfüzyonu üzerindeki etkisini inceleyip yara iyileşmesi üzerine etkilerine bakmayı amaçlamaktadır. Yara iyileşmesi esnasında perfüzyon bozukluğu olan yerler incelenecek ve yara iyileşmesi ve perfüzyon zonları arasındaki ilişki gözlenecektir. Gereç ve Yöntem: Ardışık 19 hastaya standart abdominoplasti ameliyatı yapıldı. Standart abdominoplasti uygulanan hastalar üzerinde prospektif bir çalışma yapıldı. Takip süresi postoperatif 2 ay tutuldu. Karın fleplerinin diseksiyonu süperiorda ksifoide kadar uzanacak şekilde yapıldı. Rektus diastazı mevcut olan bütün hastalara rektus plikasyonu yapıldı. SPY Elite Sistem preoperatif, intraoperatif ve postoperatif 2. ay abdominal flep perfüzyonlarını izlemek için her operasyonda uygulandı. Görüntüleme çalışmaları 3 zaman noktasında gerçekleştirildi: Lokal infiltrasyon öncesi (herhangi bir insizyondan önce abdominal perfüzyonda kalıtsal anormalliklerin bulunmadığını doğrulamak için), nihai kapatmadan hemen sonra (karşılaştırma için veri oluşturmak) ve postoperatif 2. ayda. Aneztezist tarafından 2 ml indosiyanin yeşili (ICG) kontrast boya intravenöz infüzyonunu takiben 10 ml normal salin infüzyonu uygulandı. Sonrasında karın fleplerinin perfüzyonu SPY Elite Sistem ile görüntülenip kaydedildi. Bu görüntüleme teknolojisi, boyayı uyarmak için kızılötesi lazer ve dokudan yayılan floresanı kaydetmek için kamera kullanmaktadır. Floresan seviyesi bölgesel farklılıklara göre ölçülebilen perfüzyon derecesini yansıtır. Kamera boyadan bir floresan yakaladığında (infüzyondan 5-10 saniye sonra) video kaydı başlatılır ve infüzyonu takiben 60- 2 80 saniyelik süre boyunca tüm karın duvarının görüntülerini kaydeder. Abdominal perfüzyonun temel ölçümü olarak bir referans noktası belirlendi. Referans noktaları sol inguinal bölge olarak belirlendi. Bulgular: Hastalar kendi kontrol grubunu oluşturup yapılan istatistiksel analizlere göre zon 3A ve zon 3B'de istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmemiştir (p>0.05). Zon 1A'ya baktığımızda da istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmemiştir (p>0.05). Zon 1B'ye baktığımız zaman preoperatif ve postoperatif değişimler istatistiksel olarak anlamlı gelmiştir (p=0.033). İstatistiksel olarak oluşan bu fark Wilcoxon testine göre preoperatif ve postoperatif 2. ay arasına aittir (p=0.006). Zon 2A'ya baktığımızda istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmiştir (P=0.001). İstatistiksel olarak anlamlı bu değişiklikler Wilcoxon testine göre, postoperatif 0.gün ile postoperatif 2. ay arasındaki ölçülen perfüzyon değerinden kaynaklanmaktadır (P=0001). Aynı zamanda preoperatif ve postoperatif 2. ay arasında perfüzyon ölçümleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (P=0001). Zon 2B'ye baktığımız zaman preoperatif ve postoperatif değişimler istatistiksel olarak anlamlı gelmiştir (p=0.005). İstatistiksel olarak oluşan bu fark Wilcoxon testine göre preoperatif ve postoperatif 0. güne aittir (p=0.002). Zon 2C'ye baktığımız zaman preoperatif ve postoperatif değişimler istatistiksel olarak anlamlı gelmiştir (p=0.001). İstatistiksel olarak anlamlı bu değişiklikler Wilcoxon testine göre, postoperatif 0. gün ile postoperatif 2. ay arasındaki ölçülen perfüzyon değerinden kaynaklanmaktadır (P=002). Aynı zamanda preoperatif ve postoperatif 0. gün arasında da perfüzyon ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (P=004). Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına bakıldığında Huger'in modifiye edilmiş zonlarında perfüzyon dereceleri her zon bölgesinde farklı değerlerde bulunmuştur. Preoperatif, postoperatif 0. gün ve postoperatif 2. ayda her zon bölgesinin perfüzyon derecelerinde artma ve azalma miktarları farklıdır. Her hasta kendi kontrol grubunu oluşturup preoperatif ve postoperatif perfüzyon zonlarındaki değişim kantitatif olarak hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar ile abdominoplasti ameliyatı ve sonrasındaki yara yeri komplikasyonları arasındaki ilişki değerlendirilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Abdominoplasty, also known as tummy tuck surgery, is the process of reducing excess fat and skin around the abdomen and strengthening the abdominal wall muscles. The surgery performed to remove excess skin and fat tissue in the abdominal area below and just above the navel and to repair the looseness of the anterior abdominal wall is called 'tummy tuck, abdominoplasty'. Due to reasons such as weight gain and loss, births, genetic structure, excess and sagging of the abdominal skin and fat tissue, striae in the abdominal skin and looseness in the anterior abdominal wall muscles and fascia may occur. These complaints make it difficult for patients to wear trousers, skirts, swimsuits and bikinis, and sometimes excessive sagging can cause complaints such as skin wounds and fungal infections as a result of excessive sweating. It is among the most commonly performed plastic surgeries in the world. Abdominoplasty (Tummy Tuck); It is a surgery in which excess fat in the middle and lower abdomen is removed, sagging skin is corrected, and the abdominal muscles are strengthened. Wound healing problems after abdominoplasty may occur as a result of impaired tissue perfusion. This study aims to examine the effect of a standard abdominoplasty on abdominal skin perfusion and look at its effects on wound healing. Areas with perfusion disorders during wound healing will be examined and the relationship between wound healing and perfusion zones will be observed. Materials and Methods: Standard abdominoplasty surgery was performed on 19 consecutive patients. A prospective study was conducted on patients who underwent standard abdominoplasty. The follow-up period was 2 months postoperatively. Dissection of the abdominal flaps was performed superiorly, extending to the xiphoid.Rectus plication was performed in all patients with rectus diastasis. SPY Elite System was applied in each operation to monitor abdominal flap perfusions preoperatively, intraoperatively and 2 months postoperatively. Imaging studies were performed at 3 time points: before local infiltration (to confirm the absence of inherent abnormalities in abdominal perfusion prior to any incision), immediately after final closure (to generate data for comparison), and at 2 months postoperatively. An intravenous infusion of 2 ml of indocyanine green (ICG) contrast dye was administered by the anesthesiologist, followed by an infusion of 10 ml of normal saline. Afterwards, the perfusion of the abdominal flaps was monitored and recorded with the SPY 5 Elite System. This imaging technology uses an infrared laser to excite the dye and a camera to record the fluorescence emitted from the tissue. The fluorescence level reflects the degree of perfusion, which can be measured according to regional differences. Video recording begins when the camera captures fluorescence from the dye (5-10 seconds after infusion) and records images of the entire abdominal wall for a period of 60-80 seconds following infusion. A reference point was established as the baseline measurement of abdominal perfusion. Reference points were determined as the left inguinal region. Results: The patients formed their own control group and according to the statistical analysis, no statistically significant changes were observed in zone 3A and zone 3B (p>0.05). When we look at Zone 1A, no statistically significant changes were observed (p>0.05). When we look at Zone 1B, preoperative and postoperative changes were statistically significant (p = 0.033). This statistical difference belongs to the preoperative and postoperative 2nd month according to the Wilcoxon test (p = 0.006). When we look at Zone 2A, statistically significant changes were observed (P = 0.001). These statistically significant changes result from the perfusion value measured between postoperative day 0 and postoperative 2nd month, according to the Wilcoxon test (P = 0001). At the same time, a statistically significant difference was detected between perfusion measurements between preoperative and postoperative 2 months (P = 0001). When we look at zone 2B, preoperative and postoperative changes were statistically significant (p = 0.005). This statistical difference belongs to the preoperative and postoperative day 0 according to the Wilcoxon test (p = 0.002). When we look at zone 2C, preoperative and postoperative changes were statistically significant (p = 0.001). These statistically significant changes result from the perfusion value measured between postoperative day 0 and postoperative 2nd month, according to the Wilcoxon test (P = 002). At the same time, a statistically significant difference was detected between perfusion measurements between preoperative and postoperative day 0 (P = 004). Conclusions: Considering the results of our study, perfusion degrees in Huger's modified zones were found to be at different values in each zone. The amount of increase and decrease in perfusion degrees of each zone is different in the preoperative, postoperative day 0 and postoperative 2nd month. Each patient formed his own control group and the change in preoperative and postoperative perfusion zones was calculated quantitatively. It was aimed to evaluate the relationship between these calculations and abdominoplasty surgery and subsequent wound site complications.