A Methodology proposal for personnel appraisal system in hierarchic organizations (the case of land forces)
Hiyerarşik organizasyonlarda personel değerlendirme sistemine ait bir metodoloji önerisi (K.K.K. örnek çalışması)
  1. Tez No: 85261
  2. Yazar: HAKAN SONER APLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KADİR VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Değerlendirmesi, Potansiyel Değerlendirmesi, Performans Değerlendirmesi, Performans Yönetim Sistemi, Personel Değerlendirme Modeli, Organizasyon Kültürü. xıı, Personnel Appraisal, Potential Appraisal, Performance Appraisal, Performance Management System, Personnel Appraisal Model, Organizational Culture. XI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Geçmiş yıllardaki yönetim anlayışı günümüzün anlayışından çok farklıydı. Organizasyon yöneticileri verimliliğin çok çalışma ve yüksek disiplin anlayışı ile sağlanabileceğine inanıyorlardı. İnsan faktörü pek fazla önemli değildi. Bu anlayış onları bu doğrultuda belirlenen sübjektif kriterlerle personeli değerlendirmeye zorluyordu. Bu değerlendirme sisteminin kişinin performansını ölçebileceği düşünülüyordu. Günümüzde ise, yöneticiler organizasyon ile bireyin hedeflerinin entegrasyonunu zorunluluğu gerçeğiyle, insan faktörünü ve insan kaynaklan yönetiminin öneminin daha iyi anlamaktadırlar. Bu bağlamda, yönetimin özgörevi organizasyonun yapışma uygun performans yönetim ve personel değerlendirme sistemlerinin oluşturmasını sağlamaktır. Bu sistemler personelin olduğu kadar organizasyonun geleceğini de belirleyecektir. Bundan dolayı, bu sistemlerin dinamik ve sistematik yapıya sahip olması ve objektif prensiplere dayandırılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, hiyerarşik organizasyonlarda performans yönetim sisteminin bir parçası olarak öngörülen dinamik bir personel değerlendirme sistemi oluşturulması için bir metodoloji önerisinde bulunmaktadır. Önerilen metodolojinin safhaları incelenmiş ve ayrı sektörlerde faaliyet gösteren organizasyonlarda değerlendirme sistemi ile ilgili mevcut ortam değerlendirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca, tüm hiyerarşik organizasyonlarda kullanılabilecek taslak bir değerlendirme modeli oluşturularak söz konusu organizasyonlarda değerlendirme kriterlerinin ağırlıkları tartışılmış ve çalışmalar sonucunda yeni bir personel değerlendirme modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, the concept of management was very far away from today's. The managers in organizations believed that productivity could be provided by working hard or satisfying high discipline understanding. The human factor of business was not so much important. This understanding was forcing the management of organizations to evaluate their personnel by using their own subjective criterions. They thought that this appraisal process would measure the performance of personnel. Today, the managers can easily understand the importance of human and human resource management. Since the integration of an individual's and organization's goals is compulsory, they can't ignore human factor. The role and mission of management is to form a performance management and appraisal system which is appropriate for organization structure. This systems will shape the future of organization and the personnel together. Thus, they should be dependent on systematic and objective principles. This study proposes a methodology for creating a personnel appraisal system which is a part of performance management system in hierarchic organizations. The phases of proposed methodology are examined and present appraisal climate of organizations from different sectors are evaluated. In addition, after creating a draft personnel appraisal model, the weights of appraisal criteria for these organizations are discussed and a new appraisal model is proposed for all hierarchic organizations.