Sporcularda üstbilişsel farkındalığın psikolojik sağlamlığa etkisi
The effect of metacognitive awareness on psychological resilience i̇n athletes
- Tez No: 852687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN KILINÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcular, Üstbilişsel Farkındalık, Psikolojik Sağlamlık, Athletes, Metacognitive Awareness, Psychological Resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, sporcularda üstbilişsel farkındalık ve psikolojik sağlamlık ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlanmış ve cinsiyet, eğitim durumu, branş ve spor yaşı gibi çeşitli değişkenler açısından sporcuların üstbilişsel farkındalık ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda veri toplama aracı olarak Sporcu Bilgi Formu, Üstbilişsel Farkındalık Envanteri ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya 138 kadın 210 erkek olmak üzere toplam 348 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Verilen istatistiksel analizi aşamasında SPSS 17.0 paket programından yararlanılmıştır. Sporcuların üstbilişsel farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla önerilen değerlendirme kriteri (2,5) kullanılarak yapılan Tek Örneklem T Testi sonucunda sporcuların üstbilişsel farkındalık düzey ortalamalarının anlamlı seviyede yüksek olduğu bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni açısından bakıldığında, erkek sporcuların psikolojik sağlamlık puanları kadın sporculardan daha yüksek bulunurken, üstbilişsel farkındalık düzeyi açısından bir farklılaşmaya rastlanmamıştır. Üstbilişsel farkındalık ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan Korelasyon analizi sonucunda psikolojik sağlamlık ve üstbilişsel farkındalığın tüm alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the relationship between metacognitive awareness and psychological resilience in athletes and aimed to examine the metacognitive awareness and psychological resilience levels of athletes in terms of various variables such as gender, educational status, branch and sports age. For these purposes, Athlete Information Form, Metacognitive Awareness Inventory and Brief Psychological Resilience Scale were used as data collection tools. A total of 348 athletes, 138 women and 210 men, participated in the study voluntarily. SPSS 17.0 package program was used during the statistical analysis phase. As a result of the One Sample T Test conducted using the recommended evaluation criterion (2.5) to determine the metacognitive awareness levels of the athletes, it was found that the average metacognitive awareness level of the athletes was significantly high. In terms of gender variable, male athletes' psychological resilience scores were found to be higher than female athletes, while no difference was found in terms of metacognitive awareness level. As a result of the correlation analysis conducted to examine the relationship between metacognitive awareness and psychological resilience, significant relationships were observed between all sub-dimensions of psychological resilience and metacognitive awareness.