A comparision of Turkish and international preparatory school students' willingness to communicate in English classes
Türk ve uluslararası hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce derslerinde iletişim kurma isteklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 852704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ZABİTGİL GÜLSEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim kurma istekliliği, İngiliz Dili Eğitimi, Yabancı Dil Olarak İngilizce, Dil Öğrenimi, İngilizce Hazırlık Okulu Öğrencileri, Willingness to Communicate (WTC), English Language Education, English as a Foreign Language, Language Learning, English Preparatory School Students
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Türk ve Uluslararası İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinin sınıf içinde iletişim kurma isteklilikleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Türk ve uluslararası İngilizce öğrenenlerin iletişim kurma isteklerindeki farklılıklarının altında yatan nedenler araştırılmıştır. Bu çalışmada hem nicel hem de nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri anket yoluyla elde edilirken, nitel verileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Öğrencilerin görüşleri, iletişim kurmaya istekli olma olgusuna ışık tutmaktadır. Araştırma, Türk ve Uluslararası İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinin sınıf içi iletişim kurmaya isteklilik düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığını; bunun yanında gruplar arasında anlamlı bir farkın da olmadığı görülmüştür. Nicel veriler ayrıca her iki grubun da konuşma ve yazma becerilerinde en yüksek iletişim kurma isteklilik seviyelerine sahip olduğuna işaret etmiştir. Öte yandan nitel veriler, öğrencilerin genel olarak İngilizceyi iş yaşamlarında kullanmayı amaçladıklarını ve çoğunun İngilizceyi gelecekteki iş fırsatları ve yurtdışında yaşamak için öğrendiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The current study aims to explore whether there is a significant difference between Turkish and International EFL preparatory school students' degree of willingness to communicate (WTC) inside the class. The study explored the underlying reasons for Turkish and international EFL students' differences in their desire to communicate in the classroom. In the data collection procedure, a mixed method approach was used. While the quantitative data for the study was obtained through a questionnaire, a semi-structured interview was utilized to gather the qualitative data. Students' views shed light on the phenomena of willingness to communicate. The study has found that there is no significant difference between Turkish and International EFL preparatory students' levels of WTC inside the classroom; besides that, it was found that there is no statistically significant difference between the groups. The quantitative data also showed that both groups have the highest WTC levels in speaking and writing skills. On the other hand, the qualitative data showed that the students generally aim to use English in their work-life, and most learn English for future job opportunities and living abroad.