LEEP (Loop elektrocerrahi eksizyonu prosedürü) yapılan servikal displazisi olan hastalarda preoperatif patoloji sonucu ile postoperatif nihai patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of preoperative and postoperative final pathology results in patients with cervical dysplasia undergoing LEEP (Loop electrosurgical excision procedure)
- Tez No: 852773
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKİ GÖKSUN GÖKULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Smear, HPV, HSIL, CIN, Kolposkopi, LEEP, Cerrahi sınır, Smear, HPV, HSIL, CIN, Colposcopy, LEEP, Surgical margin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümümüzde Haziran 2019 tarihinden Haziran 2023 tarihleri arasında servikal preinvaziv lezyon tanısı ile LEEP (Loop elektrocerrahi eksizyonu prosedürü) uygulanmış 308 servikal displazili hastada önceki smear sitoloji sonuçları ve LEEP operasyonu ile alınan histolojik patoloji sonuçları arasındaki uyumu değerlendirmenin yanısıra; hastalarda HPV görülme oranları ile LEEP işlemi sonrası hastalarda cerrahi sınır pozitifliği oranına bakılarak LEEP prosedürü ile tedavi etkinliğinin belirlenmesi, olguların sosyal ve demografik özellikleri ile ve ileriki yıllarda bu konuda yapılması planlanan çalışmalara kaynak sağlama amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2019 tarihinden Haziran 2023 tarihleri arasında servikal preinvaziv lezyon tanısı ile LEEP (Loop elektrocerrahi eksizyonu prosedürü) uygulanmış 308 servikal displazili hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların smear sitolojik patoloji, kolposkopik biyopsi, LEEP histolojik patoloji sonuçları arasındaki uyumu değerlendirmenin yanısıra hastalarda HPV görülme oranları ile LEEP işlemi sonrası hastalarda cerrahi sınır pozitifliği oranı retrospektif olarak incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS 21 ve MedCalc istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaşı minimum 27 iken maksimum 71'dir. Ortalama yaşları ve sapması 42,9±8,96 iken, medyan değeri 42'dir.Hastaların HPV taşıyıcılık durumları ise Hastaların 105 inde HPV16, 26 sında HPV18 , 12 sinde ise HPV16 ve HPV18 ,112 sinde HPV Tip Diğer ,9 unda düşük riskli HPV Tipi mevcut idi. LEEP nihai histopatolojik sonuçların dağılımına göre 154(%50,5) hastada BENİGN 71(%23,3) ünde CİN1, 29(%9,5) inde CİN2 ,50(%16,4) ünde CİN3 saptandı. Smear sonucu normal sitoloji olanların LEEP histopatoloji sonucu BENİGN olması oranı 52(%40,3), Smear sitoloji sonucu HSIL olan hastaların LEEP histopatoloji sonucunun CIN2 veya üstü lezyon çıkma oranı ise 19(%49,1) olduğu tesbit edildi. Çalışmamızda kolposkopik biyopsi sonucunda yüksek dereceli lezyon saptanan vakaların LEEP biyopsi sonucunda benzer bir histopatolojik tanının elde edilme olasılığı yüksek görüldü ve bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulundu. LEEP operasyonu olan hastaların içinde cerrahi sınır pozitiflik oranı %5,3 bulundu. Cerrahi sınır pozitifliği olan hastalar ile HPV 16 pozitifliği arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamız konvansiyonel PAP smear testinin kesin tanı testi olmadığını, yüksek dereceli lezyonların varlığı halinde mutlaka kolposkopik biyopsi ile teşhisin doğrulanması gerektiği ve özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin varlığı durumunda smear sonucu ne olursa olsun kolposkopik biyopsi alınması gereklidir. Kolposkopi eşliğinde yapılan biyopsinin güvenilir olduğu düşünülsede gerekli durumlarda kesin teşhis ve tedavi için servikal konizasyon yöntemi veya yaygın kullanılan eksizyonel tedavi yöntemlerinin başında gelen ve histopatolojik inceleme için materyal elde edilebilmesinin yanısıra cerrahi sınırın durumunun değerlendirilebilmesi olanağını sağlayan LEEP (Loop elektrocerrahi eksizyonu prosedürü) işlemini fertilite arzusu göz önüne alınarak hastaya önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, in addition to evaluating the concordance between previous smear cytology results and histologic pathology results obtained with LEEP operation in patients who underwent LEEP (Loop electrosurgical excision procedure) in Mersin University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, it was aimed to determine the efficacy of treatment with the LEEP procedure by looking at the rate of surgical margin positivity in patients after the LEEP procedure, as well as to examine the HPV incidence rates and social and demographic characteristics of the cases and to provide a source for studies planned to be carried out on this subject in the future. Materials and Methods: 308 patients with cervical dysplasia who underwent LEEP with a diagnosis of cervical preinvasive lesion between June 2019 and June 2023 were included in the study. In addition to evaluating the concordance between the results of smear cytologic pathology, colposcopic biopsy, LEEP histologic pathology of these patients, HPV incidence rates and surgical margin positivity rates after LEEP procedure were retrospectively analyzed. IBM SPSS 21 and MedCalc statistical package program were used to evaluate the data. Results: The minimum age of the patients was 27 years and the maximum age was 71 years. The mean age and deviation was 42.9±8.96, while the median value was 42. The HPV carrier status of the patients was HPV16 in 105, HPV18 in 26, HPV16 and HPV18 in 12, HPV Type Other in 112, and low-risk HPV Type in 9. According to the distribution of final histopathological results of LEEP, BENIGN was detected in 154 (50.5%) patients, CIN1 in 71 (23.3%), CIN2 in 29 (9.5%), and CIN3 in 50 (16.4%). The rate of BENIGN as a result of LEEP histopathology in those with normal cytology as a result of smear is 52 (40.3%).Among the patients whose smear cytology result was HSIL, the LEEP histopathology result of CIN2 or higher lesion was found to be 19 (49.1%). In our study, cases with high-grade lesions detected as a result of colposcopic biopsy were found to have a high probability of obtaining a similar histopathological diagnosis as a result of LEEP biopsy, and this was found to be statistically significant. The rate of surgical margin positivity in patients with LEEP operation was 5.3%. The relationship between patients with positive surgical margins and HPV 16 positivity was statistically significant. Conclusion: Our study shows that the conventional PAP smear test is not a definitive diagnostic test, and in the presence of high-grade lesions, the diagnosis should be confirmed by colposcopic biopsy. Especially in the presence of high-risk HPV types, a colposcopic biopsy is necessary regardless of the smear result. Although colposcopy-guided biopsy is thought to be reliable, when necessary, for definitive diagnosis and treatment, the cervical conization method or the LEEP, which is one of the commonly used excisional treatment methods and allows histopathological examination, should be recommended to the patient, taking into account the desire for fertility.