A Model for internal officer supply analysis and career planning in the Turkish army: An application of simulation methodology
Türk Kara Kuvvetlerinde iç subay tedarik analizi ve kariyer planlaması için bir model: Simülasyon metodolojisi uygulaması
  1. Tez No: 85278
  2. Yazar: BİLAL KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KADİR VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnsangücü Planlaması, Kariyer Planlaması, Kariyer Modeli, Tedarik Tahmin Modeli, Personel Zayiat Analizi, Yenileme Teorisi XII, Manpower Planning, Career Planning, Career Pattern, Supply Forecasting Model, Wastage Analysis, Renewal Theory XI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Günümüzde, insan kaynaklarının etkili bir şekilde yönetilmesi neredeyse bütün organizasyonların ana ilgi alanlarından birisi haline gelmiştir. Etkili bir insan kaynakları yönetimi, büyük oranda etkili bir insangücü planlamasına bağlıdır. İnsangücü planlama süreci üç ana aşamayı kapsar: insangücü ihtiyacının tespit edilmesi, iç ve dış insan kaynakları tedarik vasıtalarının analiz edilmesi, ve mevcutla ihtiyaç duyulan arasındaki farkı kapatmaya yönelik bir strateji belirlenmesi. Üçüncü aşamada, organizasyonun ve bireylerin ihtiyaçlarının birlikte ele alınması önem kazanır. Bu aşamada, bireylerin beklentileri ve amaçları göz önünde bulundurularak organizasyon tarafından bir kariyer planlaması yapılması gerekir. Bu amaçla, çalışmada, C programlama dilinde bir kesikli- zaman simülasyon modeli kurulmuştur. Bu model Renewal (boşalan kadroların yenilenmesi) teorisi prensiplerine göre çalışmakta ve kariyer modellerini belirlemek için deneysel yöntemleri kullanmaktadır. Bu modeli kullanarak, belirlenen bir planlama sürecinde, farklı personel politikalarının organizasyon yapısı ve bireylerin kariyer olasılıkları üzerindeki etkilerini test etmek mümkündür. Modelin ana varsayımı personel kayıpları hakkındadır. Model, organizasyondan ayrılan insanların sayışım bulmak için hizmet-süresine bağlı ayrılma oranlarım kullanmaktadır. Bu oranlar, örneklem olarak aynı zamanda organizasyona katılmış bir insan grubu kullanılarak, istatistiksel olarak tahmin edilir. Bu oranların tahmin edicilerinin standart hataları kullamlarak da bir tür duyarlılık analizi yapılabilir. Bu model Türk Kara Kuvvetleri için hazırlanmış ve örnek bir askeri sınıf için bir uygulama yapılmıştır. Diğer askeri sınıflar için de model aynı şekilde kullanılabilir. Bu modeli diğer kademelendirilmiş hiyerarşik yapıya sahip organizasyonlara da uygulayabilmek için birtakım değişikliklere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, the management of human resources in the most effective way is one of the main concerns of almost all organizations. An effective human resources management to a large extent depends on an effective human resources planning (or manpower planning). The process of manpower planning includes three main steps: demand forecasting, internal and external supply analysis, and formulating a strategy for matching the gap between demand and current strength. At the third step, it is important to consider the individual and organizational needs together. By concerning the expectations and aspirations of the individuals, organizations should conduct a career planning activity at this step. For this purpose, in this study a discrete-time simulation model was constructed in C programming language. It operates according to the principles of Renewal theory, and uses the empirical method of determining career patterns. By using this model, it is possible to test the effects of different personnel policies on the organizational structure and career prospects of individuals in a specified planning time period. The main assumption of the model is about loss of people. It uses length-of-service specific wastage rates to calculate the number of people leaving the organization. These wastage rates are statistically estimated by using a cohort as sample. By using the standard errors of the estimators of wastage rates, a kind of sensitivity analysis may be made. This model was constructed for the Turkish Army and a case study for a sample military arm was conducted. For other military arms the model may be used in the same way. To apply this model to other hierarchical graded organizations, some modifications are necessary.