Çok uluslu işletmelerde kültür adaptasyonunun işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of cultural adaptation on intention to quit in multinational enterprises
- Tez No: 852795
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, kültür adaptasyonu, çok uluslu işletmeler, işten ayrılma niyeti, Human Resource Management, cultural adaptation, multinational companies, intention to leave employment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın temel amacı çok uluslu işletmelerde kültür adaptasyonunun işten ayrıma niyetine etkisinin araştırılmasıdır. Türkiye'de konumlanan çok uluslu firmalardan, üretim sektöründe yer alan ve farklı dinamik yapılara sahip işletmelerin 330 personelinden elde edilen veriler ile oluşturulan örneklem üzerinden bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde Kültür adaptasyonunun işten ayrılma niyetine etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Örgüt Kültürü alt boyutlarından güç kültürü işten ayrılmayı istatistiksel olarak anlamlı ve negatif açıdan, Başarı kültürü alt boyutu ise işten ayrılmayı istatistiksel olarak anlamlı pozitif açıdan etkilediği sonucu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to investigate the impact of cultural adaptation on the intention to leave employment within multinational companies. A research endeavor was conducted utilizing a sample derived from 330 employees of multinational firms situated in Turkey operates within the manufacturing sector and is characterized by diverse organizational dynamics. The data acquired in the research were assessed through the utilization of the SPSS program. Upon scrutiny of the obtained findings, it was discerned that cultural adaptation indeed exerts an influence on the intention to leave employment. According to the research outcomes, the sub-dimension of Organizational Culture, namely the power culture, significantly and negatively affects turnover, while the success culture sub-dimension significantly and positively influences turnover in a statistically meaningful manner.