The Moroccan financial system: The impact of financial convergence with European Union standards (Economic development)
Fas finans sistemi: Avrupa Birliği standartlarına finansal yakınlaşmanın etkisi (Ekonomik kalkınma)
  1. Tez No: 852869
  2. Yazar: MARIA EL MAHDAOUI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN KANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fas'ta Enflasyon, Sermaye, İşgücü, Dış Ticaret, Doğrudan Yabancı Yatırım ve Ekonomik Kalkınma, Inflation, Capital, Labor, Foreign Trade, And Foreign Direct Investment and Economic Development In Morocco
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışma, Fas'ta finansal sistemde Avrupa standartlarına uygun olarak yapılan finansal reformların, özellikle 1994-2022 yılları arasında Fas'taki ekonomik kalkınma üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada Dünya Bankası verilerinden elde edilen 1994-2022 yılları arasındaki ikincil veriler kullanılmıştır. Bu çalışma şu temel soruya yanıt bulma çabasıdır: Fas'ta finansal sistemin 1994 sonrasındaki gelişimi Avrupa Birliği standartlarına finansal yakınsamayı nasıl etkiledi? GSYİH, ekonomik büyümeyi bağımlı değişken olarak ölçen çalışmalara benzer şekilde kullanılmıştır. Finansal sistem göstergelerinin ölçümünde doğrudan yabancı yatırımların yanı sıra sermaye, işgücü, dış ticaret ve enflasyon da kullanıldı. Çalışmanın uygulamalı bölümünde zaman serisinin durağan olup olmadığını tespit etmek amacıyla ADF birim kök testleri yapılmıştır. Daha sonra finansal sistem göstergeleri ve ekonomik büyüme göstergeleri için VAR modeli oluşturulmuş ve çeşitli testlerle uygun gecikmeler belirlenmiştir. Kullanılan seriler düzey durağan olmasa da aynı düzeyde entegre oldukları için (tümü I(1)) aralarındaki uzun dönemli ilişkinin yönünü bulmak amacıyla eşbütünleşme analizi yapılmıştır. Avrupa Birliği ile yakınlaşmanın bir sonucu olarak finansal sistem göstergeleri ile Fas ekonomisinin ekonomik büyümesi arasında pozitif bir ilişki bulmayı beklerken, çalışmanın seçilen göstergeleri ile ekonomik büyüme arasında uzun vadeli bir ilişki bulunamamıştır. değişkenler arasında herhangi bir eşbütünleşme ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to determine the impact of financial reforms in the financial system in Morocco, in accordance with European standards, especially on economic development in Morocco between 1994 and 2022, as this study represents a summary of the recent improvements to the financial system that have occurred in Morocco. The study used secondary data from 1994 to 2022 obtained from World Bank data. The current study is an attempt to find answers to the following basic question: How did the development of the financial system in Morocco after 1994 affect financial convergence with European Union standards? GDP has been used in a similar manner to studies measuring economic growth as the dependent variable. In measuring financial system indicators, capital, labour, foreign trade and inflation were used, in addition to foreign direct investment as well. In the applied part of the study, ADF unit root tests were performed to determine whether the time series was stationary or not. Then, a VAR model was built for the financial system indicators and economic growth indicators, and the appropriate lags were determined through various tests. Although the series used are not level stationary, as they are integrated at the same level (all I(1)), cointegration analysis was performed to find out the direction of the long-run relationship between them. While we expected to find a positive relationship between financial system indicators and the economic growth of the Moroccan economy as a result of rapprochement with the European Union, no long-term relationship was found between the indicators of the study that were chosen and economic growth, as no cointegration relationship was found between the variables.