The health transformation program in Türkiye: A historical and contemporary analysis of policy, practice and stakeholder perspectives
Türkiye'de sağlık dönüşüm programı: Politika, uygulama ve paydaş perspektiflerinin tarihsel ve güncel bir analizi
- Tez No: 852872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, Türk Sağlık Sistemi, Sağlıkta Dönüşüm, Sağlık Politikası, Kamu Politikası, Health Transformation Program, Turkish Health System, Health Transformation, Health Policy, Public Policy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Türkiye'deki sağlık reformları, global reform eğilimlerinden muaf kalmamıştır. 1990'larda, Türkiye'deki sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması meselesi öncelikli bir ajanda haline gelmiştir. Bu dönemden itibaren süregelen reform girişimlerinin etkisiz kaldığı genel bir kanıdır, ancak 2002'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelmesi ve ardından Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ilanı tartışmaları farklı bir boyuta taşımıştır. Neoliberal politikaların etkisi altında şekillenen bu dönüşüm programının yirmi yıllık süre zarfında sağlık sektörü üzerinde birçok etkisi olduğu açıktır. Bu araştırma, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı Walt-Gilson sağlık politikası analiz çerçevesi doğrultusunda incelemekte ve elde edilen bulguları bir saha çalışmasıyla doğrulamaya yöneliktir. Bu yaklaşım, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hayata geçirilen politikaların neticelerini derinlemesine analiz etmeyi hedeflemiştir. Bulgular, programın beklenmedik negatif dışsallıklar yarattığını, başlangıçtaki ivmesini kaybettiğini ve bu bağlamda, politika ve uygulama boyutlarında kapsamlı bir revizyon gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Health reforms in Türkiye have not been isolated from the reform trends in the world. The debates on restructuring the health system in Türkiye were the main agenda of the 1990s. It is considered that the reform initiatives that have been discussed for a long time since this period have been unsuccessful. That is until the JDP government came to power in 2002 and the Health Transformation Program was announced. So, has this transformation program, shaped by neoliberal policies for twenty years, achieved its goals? This study analyzes and evaluates the HTP within the Walt-Gilson health policy analysis framework and tests the outputs with a field study. Thus, the results of the policies implemented within the HTP were tried to be analyzed. The findings reveal that the program has engendered unforeseen negative externalities, lost its initial momentum, and, in this context, necessitates a comprehensive revision in terms of policy and implementation dimensions.