Unravelling the dynamics of digital banking transformation: Insights from Türkiye
Dijital bankacılık dönüşüm dinamiklerinin çözümlenmesi: Türkiye örneği
- Tez No: 853055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM PINAR SARICA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bankacılık, Fintech, COVID-19, Dijital Bankacılık Benimsenmesi, Türkiye, Digital Banking, Fintech, COVID-19, Digital Banking Adoption, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Teknolojik ilerlemeler hayatımızın her alanına nüfuz ederek, çalışma, yaşama, iletişim kurma şeklimizi etkileyerek, kişisel ilişkilerimizi yönetme şeklimizde yıkıcı dönüşümleri tetiklemiş ve işletmeler üzerinde önemli etkiler yaratmıştır. Bu teknolojik gelişmelerin önemli ölçüde şekillendirdiği sektörler arasında bankacılık ve finans sektörü, belki de bu gelişmelerden en çok etkilenen sektördür. Gelişmiş teknolojilerin entegrasyonunu, yenilikçiliği, verimliliği ve erişilebilirliği teşvik ederek geleneksel finansal hizmetlerde devrim yarattı. COVID-19 salgını tüm dünyayı yeniden şekillendirirken, finans sektörü tüketici davranışlarında derin bir değişime tanık oldu ve dijital bankacılığın benimsenmesi kritik bir olgu olarak ortaya çıktı. Bu tez, Türkiye'de dijital bankacılığın pandemi ortamında benimsenmesinin dinamiklerini incelemektedir. Çalışma, dijital bankacılık alanında kullanıcıların algılarını ve davranışlarını şekillendiren faktörlerin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu araştırma, dijital bankacılık dinamiklerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için yerleşik Teknoloji Kabul Modeli (TAM) ve Bilgi Sistemleri Başarısı (ISS) modellerini ek yapılarla entegre ederek yeni bir çerçeveden yararlanmaktadır. Araştırma, SmartPLS yazılımından yararlanarak yapısal eşitlik modelleme (SEM) aracını kullanıyor ve oluşturulan model içindeki karmaşık ilişkilerin ve bağımlılıkların derinlemesine incelenmesine olanak tanımaktadır. Pandeminin doğrudan moderasyon etkisi anlamlı olmasa da, bulgular kullanıcı algılarının hem memnuniyeti hem de benimsemeyi şekillendirmedeki kritik rolünü vurgulamıştır. Bilgi kalitesi, sistem kalitesi ve kullanıcı dostu arayüzler, algılanan kullanım kolaylığının ve dolayısıyla memnuniyetin ve kullanım niyetinin temel itici güçleri olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, algılanan yenilikçilik doğrudan kullanım niyetini etkilemiştir, bu da kullanıcıların özellik açısından zengin platformları tercih ettiğini göstermektedir. Beklentinin aksine, öz yeterlilik, anahtar değişkenler arasındaki ilişkiler üzerinde moderasyon etkisi çıkmaması muhtemelen çalışılan zaman diliminin pandemi sonrası olmasından kaynaklanmaktadır. Bu bulgular, pandemi sonrası Türkiye'de dijital bankacılık stratejilerini optimize etmek isteyen politikacılar ve finans kurumları için kullanıcı ara yüzü tasarımına, bilgi kalitesine ve yenilikçi özelliklere öncelik vererek kullanıcı deneyimini kolaylaştırmayı ve sürdürülebilir benimsemeyi teşvik ederek, algılanan güvenlik ve risk, kullanıcı memnuniyeti ve dijital bankacılık platformlarını kullanma niyeti arasındaki karmaşık ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bu çalışmadan elde edilen ampirik bulgular, benzeri küresel olaylar sonrasında dijital bankacılık benimsenmesi ile ilgili değerli bilgi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Advances in technology have permeated every facet of our lives, instigating disruptive transformations in how we work, live, communicate, and manage our personal affairs, alongside substantial impacts on businesses. Among the sectors significantly shaped by these technological strides, perhaps the banking and financial industry is the most profoundly affected one. The integration of cutting-edge technologies has revolutionized traditional financial services, fostering innovation, efficiency, and accessibility. While the COVID-19 pandemic reshaped the global landscape, the financial sector witnessed a profound shift in consumer behaviour, with digital banking adoption emerging as a critical phenomenon. This dissertation investigates the dynamics of digital banking adoption in Türkiye shortly after the pandemic. The study delves into an exploration of factors shaping users' perceptions and behaviours within the realm of digital banking. This research leverages a novel framework by integrating the established Technology Acceptance Model (TAM) and Information Systems Success (ISS) models, along with additional constructs, to provide a comprehensive understanding of digital banking dynamics. The research employs the powerful tool of structural equation modelling (SEM) using SmartPLS software, enabling a rigorous and in-depth examination of the intricate relationships and dependencies within the proposed framework. While the pandemic's direct moderating effect was not significant, our findings highlighted the crucial role of user perceptions in shaping both satisfaction and adoption. Information quality, system quality, and user-friendly interfaces emerged as key drivers of perceived ease of use and, consequently, satisfaction and intention to use. Additionally, perceived innovativeness directly influenced intention to use, suggesting user preference for feature-rich platforms. Unexpectedly, self-efficacy did not moderate the relationships between key variables, potentially due to the time frame studied. These findings offer valuable insights for policymakers and financial institutions seeking to optimize digital banking strategies in post-pandemic Türkiye by prioritizing user interface design, information quality, and innovative features to facilitate user experience and drive sustainable adoption, revealing the intricate relationship between perceived security & risk, user satisfaction, and intention to use digital banking platforms. The empirical evidence generated from the Turkish context contributes valuable knowledge to the evolving field of digital banking adoption following unprecedented global events.