Okul öncesi öğretmenleri ile okul yöneticilerinin arasındaki iş birliğinin incelenmesi
Examination of the collaboration between preschool teachers and school administrators
  1. Tez No: 853129
  2. Yazar: MÜNEVVER DİLARA ORAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE TURAN BORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş birliği, okul yöneticisi, öğretmen, okul öncesi, Collaboration, principal, teacher, preschool
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler ile okul yöneticileri arasındaki iş birliğinin incelenmesidir. Araştırma nitel çalışma yönteminde, fenomenoloji (olgubilim) desenindedir. Araştırmada çalışma grubunu belirlemek için amaçlı örnekleme yöntemlerinden“maksimum çeşitlilik”örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 20 öğretmen ve 10 müdür olmak üzere toplam 30 katılımcı dahil edilmiştir. Çalışmadaki veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın geçerliliğini sağlamak adına görüşme soruları ölçmek istenen konuya uyumlu, amacına uygun biçimde oluşturulmuş, görüşmeler katılımcılarla sohbet şeklinde yapılmış ve görüşme süreleri uzun tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda iş birliğinin önemine yönelik cevaplarda iş birliğini önemli kılan faktörler“bireysel”ve“yönetsel”faktörler olarak iki temaya ayrılmıştır. Okul müdürleri ve öğretmenlerin iş birliğinin gerekliliğine ilişkin görüşleri de“bireysel”ve“yönetsel”olarak iki tema altında toplanmış,“başarı”,“motivasyon”,“etkili yönetim”,“pozitif kültür”bu temalarda en çok ifade edilen kavramlar olarak ortaya çıkmıştır. Okul yöneticisi ve öğretmen iş birliğinin olumlu sonuçlarına yönelik katılımcıların görüşleri de“bireysel”ve“yönetsel”olarak temalara ayrılmış, buna göre“güven”kavramı dikkat çekerken, iş birliğinin olmadığı durumlarda doğacak sonuçlar arasında en çok dikkat çeken yine“güvensizlik”kavramı olmuştur. Bunun yanı sıra iş birliğinin olumlu sonuçlarında“mutluluk”,“verimlilik”,“iletişim”,“pozitif kültür”ve“destek”kavramları ön plana çıkmaktadır. Okul yöneticisi ve öğretmen iş birliğinin eksikliği“kültürel”ve“psikolojik”olarak iki farklı temaya ayrılmış, bunun sonucunda katılımcılar“güvensizlik' kavramından sonra en çok ”problem“, ”çatışma“, ”negatif iklim“, ”isteksizlik“, ”kaygı“, ”mutsuzluk“, ”başarısızlık" kavramlarına ulaşılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the collaborations between teacher and principal working in preschool. The research is in qualitative study method, phenomenology design. In the study,“maximum diversity”sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used to determine the study group. A total of 30 participants, 20 teachers and 10 principals, were included in the study. The data in the study were collected with a semi-structured interview form. Content analysis method was used to analyse the data. In order to ensure the validity of the research, the interview questions were formulated in accordance with the subject to be measured, the interviews were conducted as a conversation with the participants and the interview periods were kept long. As a result of the research, the factors that make collaborations important in the answers about the importance of collaborations were divided into two themes as“individual”and“ administrative ”factors. The views of principals and teachers on the necessity of collaboration were also grouped under two themes as“individual”and“administrative”, and“success”,“motivation”,“effective management”,“positive culture”were the most frequently expressed concepts in these themes. The views of the participants on the positive results of principal-teacher collaboration were also divided into themes as“individual”and“administrative”, and accordingly, while the concept of“trust”attracted attention, the concept of“mistrust”was the most prominent among the results that would arise in the absence of collaboration. In addition, the concepts of“happiness”,“efficiency”,“communication”,“positive culture”and“support”come to the forefront in the positive results of collaboration. The lack of teacher-principal collaboration was divided into two different themes as“cultural”and“psychological”, and as a result, the concepts of“problem”,“conflict”,“negative climate”,“reluctance”,“anxiety”,“unhappiness”and“failure”were the most common concepts after the concept of“insecurity”. Recommendations were presented for the results obtained.