Impact of top management team (TMTB) behavioral on firm innovation through the mediating role of strategic agility in oil firms in Erbil-Iraq
Erbil-Irak'taki petrol firmalarında stratejik çevikliğin aracı rolü yoluyla üst yönetim ekibi (TMT) davranışının firma inovasyonu üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 853275
  2. Yazar: SHNO NOORI AHMED DZAEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA SAVİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Yönetim Ekibi Davranışı (TMTB), Firma İnovasyonu, Stratejik Çeviklik, petrol firmaları, Top Management Team Behavioral (TMTB), Firm Innovation, Strategic Agility, oil firms
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma, üst düzey yönetim ekibi davranışının (TMTB), petrol şirketlerinin üst yönetim ekipleri arasındaki katılımcı davranış, bilgi alışverişi ve katılımcı karar alma alanlarındaki bağımsız değişkenler olarak firma inovasyonu üzerindeki davranışsal katılım düzeyini araştırmak üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Erbil-Irak'taki petrol firmalarında stratejik duyarlılık, liderlik birliği ve kaynak akışkanlığı boyutları aracılığıyla stratejik çevikliğin aracılık rolü aracılığıyla bağımlı değişken olarak kullanılması, Bu çalışmanın amaçlarına ulaşmak için alt hipotezlerle birlikte dört ana hipotez benimsenmiştir. Yapılan çalışmada seçilen metodoloji, örnek olarak Erbil kentindeki petrol şirketlerindeki üst düzey yönetim kadrosu personeli hakkında araştırma yapmak için analitik niceliksel yöntemdir. Veri toplamak için anket benimsenmiştir, 216 anket katılımcılar tarafından yanıtlanmıştır, istatistik programı hazırlanmıştır. Verilerin analizinde uygulanır. Ayrıca bazı analiz testlerinde şunlar seçilir: Cronbach's Alpha: Cronbach's Alpha, Açımlayıcı Faktör Analizi (EFA) Testi, Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA), Standart Sapma, Pearson Korelasyon Katsayısı, Yollar ve Parametreler Testi, Güçlü Bir Korelasyon Vardı ve istatistiksel anlamlılık 0,05 düzeyinde anlamlıdır. Bulgular, üst düzey yönetim ekibinin davranışı ile stratejik çevikliğin aracılık ettiği firma inovasyonu arasında önemli bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. Erbil petrol firmaları tarafından daha çevik bir yaklaşım geliştirilmeli ve üst yönetim ekibinin davranışlarına ağırlık verilmeli. Bulgulara göre bu, inovasyon kapasitelerini ve genel performanslarını artıracak.
Özet (Çeviri)
This study aimed at identify the impact of top management team behavioral (TMTB) investigate the level of behavioral engagement among the top management teams of oil firms in the areas of participatory behavior, information exchange, and participatory decision-making as independent variables on firm innovation as dependent variable through the mediating role of strategic agility by the dimension of strategic sensitivity, leadership unity, resource fluidity in oil firms in Erbil-Iraq, For achieving the objectives of this study, four main hypotheses were adopted with sub-hypotheses. The methodology chosen in undertaken study is the analytical quantitative method, to study about the top management team staff in oil firms in Erbil city as a study a sample, The questionnaire has adopted to collect data, 216 questionnaires were answered by respondents, statistical program was applied to analyzing data. In addition, some of analysis tests chooses such as: Cronbach's Alpha: Cronbach's Alpha, Exploratory Factor Analysis (EFA) Test, Confirmative factor analysis (CFA), standard deviation, Pearson correlation coefficient, test of paths and parameters, there was a strong correlation and statistical significance at 0.05 level of significant. The findings show a significant positive association between top management team behavioral and firm innovation, which is mediated by strategic agility. A more agile approach should be developed by Erbil oil firms, and the behavior of the top management team should be emphasized. This would improve their capacity for innovation and their overall performance, according to the findings.