The effectiveness of Social and Emotional Learning (SEL)-embedded Sustainable Development Goal 5 (SDG-5 Gender Equality) oriented teaching program on high school EFL students' SDG-5 awareness, SEL competencies and language development
Sosyal ve Duygusal Öğrenme (SDÖ) entegreli Sürdürülebilir Kalkınma Hedef-5 (SKH-5 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) odaklı öğretim programının lise öğrencilerinin SKH-5 farkındalığı, SDÖ yeterlikleri ve dil gelişimleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 853315
  2. Yazar: HATİCE İĞSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE ZEHİR TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Cinsiyet Eşitliği, Sosyal ve Duygusal Öğrenme, Dönüştürücü Öğrenme, İçerik Temelli Dil Öğrenimi, Sustainable Development Goals, Gender Equality, Social and Emotional Learning, Transformative Learning, Content and Language Integrated Learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Birleşmiş Milletler (BM) 2030 yılına kadar açlık, yoksulluk, iklim değişikliği ve sosyal eşitsizlikler gibi acil sorunları ele almak ve çözümlemek üzere 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) belirlemiştir. Toplum ve okullar arasındaki ilişki göz önüne alındığında, bu hedeflere ulaşılmasında eğitim hayati bir önem taşımaktadır. Buna paralel olarak, empati, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirme potansiyeli nedeniyle Sosyal ve Duygusal Öğrenmenin (SDÖ) eğitim programlarına entegre edilmesi önerilmektedir. Bu nedenle, bu çalışma üç haftalık "Sosyal ve Duygusal Öğrenme (SDÖ) Entegreli Sürdürülebilir Kalkınma Hedef-5 (SKH-5) Odaklı Öğretim Programı'nın lise öğrencilerinin toplumsal cinsiyet eşitliği algıları, SDÖ yeterlikleri ve dil gelişimleri üzerindeki dönüştürücü etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Program SDÖ yeterlilikleri ile SKH-5 alt hedeflerini bütünleştirmekte ve İçerik Temelli Dil Öğrenme (CLIL) yöntemi aracılığıyla, İngilizce dil yeterliliğini geliştirirken toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını ve SDÖ yeterliliklerini arttırmayı amaçlamaktadır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde yürütülen ve Batman'da bir devlet proje lisesinde öğrenim gören 28 10. sınıf öğrencisinin katıldığı bu çalışmada, karma yöntem araştırma tasarımı kullanılmıştır. Veri toplama araçları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ölçeği, SDÖ Ölçeği, kelime testi ve öz değerlendirme formlarından oluşmaktadır. Programın etkisini kapsamlı bir şekilde ölçmek için gönüllü katılımcı öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır ve bir araştırmacı günlüğü tutmuştur. Bulgular, programın öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği algılarında olumlu bir değişime yol açarak kalıp yargıları azalttığını, tüm SDÖ boyutlarında gelişmeler olduğunu ve SKH-5 ile ilgili kelime kullanımındaki kayda değer artışı göstermiştir. Sonuç olarak, SKH-5 Odaklı Öğretim Programı, SKH-5 farkındalığını, duygusal iyi oluşu ve dil gelişimini destekleyen çok yönlü bir eğitim girişimi olarak ortaya çıkmıştır. Pedagojik çıkarımlar, sürdürülebilir kalkınma için eğitim kapsamında SDÖ' nün müfredata entegre edilmesinin ve kapsayıcı öğretim stratejilerinin benimsenmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the context of the 21st-century globalized world, the United Nations (UN) has identified 17 Sustainable Development Goals (SDGs) to address important problems like climate change, social inequalities, and hunger by 2030. Education is crucial in achieving these goals, given the connection between society and schools. SEL (Social and Emotional Learning) integration into educational programs has drawn attention for its potential to improve empathy, critical thinking, and problem-solving abilities. Therefore, this study aims to explore the transformative impact of a three-week“Social and Emotional Learning (SEL) Embedded Sustainable Development Goal-5 (SDG-5) Oriented Teaching Program”on high school EFL students' gender equality perceptions, SEL competencies, and language development. The program integrates SEL competencies with SDG-5 sub-targets, aiming to enhance English language proficiency through the Content and Language Integrated Learning (CLIL) framework while fostering gender equality awareness and SEL competencies. Using a mixed-methods research design, the study involved 28 10th-grade EFL students in a state project high school in Batman during the first semester of the 2023–2024 teaching year. Data collection included the Gender Equality Scale, SEL Scale, a vocabulary test, and self evaluation forms. Moreover, Semi-structured interviews and a teacher-diary were used to investigate the program's impact comprehensively. Results indicated a positive shift in gender equality perceptions, reduced stereotypes, improved SEL dimensions, and increased SDG-5-related vocabulary usage. The SEL-Embedded SDG-5 Oriented Teaching Program emerged as an effectivel initiative, promoting gender equality awareness, emotional well-being, and language development within the context of global issues. In conclusion, this multifaceted educational initiative emphasizes the importance of integrating SEL into curricula for sustainable development, advocating for inclusive teaching strategies.