Digital literacy levels of preparatory school EFL teachers
Hazırlık okulu YDİ öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyeleri
  1. Tez No: 887157
  2. Yazar: MEHMET KUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dijital okuryazarlık, YDİ öğretmenleri, İngiliz dili eğitimi, yüksek öğretim, digital literacy, EFL teachers, English language teaching, higher education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüz dünyasında, insanoğlunun, özellikle de öğretmenlerin dijital çağa ayak uydurmaları son derece büyük önem arz etmektedir. Geleceği şekillendirecek olan nesillerle yakın temas halinde oldukları için, öncelikle öğretmenlerin dijital olarak okuryazar olmaları gerekmektedir. Bu çalışmada hazırlık sınıfı yabancı dil olarak İngilizce (YDİ) öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyelerini belirlemeye ve cinsiyet, yaş, deneyim, eğitim durumu, mezun olunan bölüm ve internet kullanım sıklığı gibi bağlamsal değişkenlerin öğretmenlerin dijital okuryazarlık seviyelerine olan etkisini incelemek amaçlanmıştır. Nicel-betimsel araştırma deseni kullanılarak, 2022-2023 akademik yılında Türkiye'de hazırlık sınıflarında görev yapan YDİ öğretmenlerinden veri toplanmıştır. Araştırmanın bulguları YDİ öğretmenlerinin dijital okuryazarlıklarının orta seviyede olduğunu ortaya çıkarmıştır. YDİ öğretmenlerinin cinsiyetine, mezun olduğu bölüme ve internet kullanma sıklığına göre istatistiksel olarak önemli farklılıklar kaydedilmiştir. Öte yandan hazırlık sınıfı YDİ öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyelerinin yaşa, deneyime ve eğitim durumuna göre anlamlı bir fark göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world, it is of utmost importance for humanity, especially teachers, to keep pace with the digital age. Since teachers are in close contact with the generations that will shape the future, it is essential for them to be digitally literate. Hereby, this study aims at exploring the DL levels of preparatory school EFL teachers and examining the impact of contextual factors such as gender, age, teaching experience, educational status, undergraduate field of study, and Internet usage frequency on their DL levels. Adopting a quantitative-descriptive research design, the data was gathered from 112 preparatory school EFL teachers working in Turkey during the 2022-2023 academic year. The results of the study revealed that the DL level of preparatory school EFL teachers was at an average level. According to the EFL teachers' gender, undergraduate field of study, and Internet usage frequency, statistically significant differences were noted. On the other hand, preparatory school EFL teachers' DL levels did not show a significant difference regarding their age, teaching experience, and educational status.