Nutri-score besin etiketinin yurtta kalan üniversite öğrencilerinin besin seçimine olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nutri-score nutrition label on food choice of dormitory university students
- Tez No: 853549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA BAŞMISIRLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM AYTEKİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Nutri-Score, Besin Etiketi, Üniversite Öğrencileri, Besin Seçimi, Hedonik Açlık, Nutri-Score, Food Label, University Students, Food Choice, Hedonic Hunger
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Nutri-Score'un, yurtta kalan üniversite öğrencilerinde, ürünün algılanan sağlığı, tadı ve satın alma niyetine olan etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Ayrıca hedonik açlığın besin seçimine olan etkisinin değerlendirilmesi de amaçlanmıştır. Çalışma, 166'sı (%76,5) kadın, 51'i (%23,5) erkek olmak üzere 217 birey üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara, online anket formu uygulanarak, sosyo-demografik özellikleri, besin etiketlerine yönelik tutumları, besin etiketlerine dikkat etme durumları, beslenme alışkanlıkları, hedonik açlık durumları ve ürünlerin Nutri-Score etiketli ve etiketsiz durumlarına verdikleri cevaplar değerlendirilmiştir. Hedonik açlık durumu, Besin Gücü Ölçeği ile saptanmıştır. Analiz sonucunda,“B”harfli üründe, algılanan sağlık için olumlu yönde fark görülürken (p0,05).“E”harfli üründe, algılanan sağlık, algılanan tat ve satın alma niyetinde olumlu yönde fark görülürken (p0,05).“E”harfli üründe, algılanan sağlık, algılanan tat ve satın alma niyetinde olumlu yönde fark görülmüştür (p0,05).“E”ve“C”harfli ürünlerde ise, algılanan sağlık, algılanan tat ve satın alma niyetinde fark görülmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, Nutri-Score'un ve hedonik açlığın besin seçimlerinde etkili olduğu görülmüştür. Nutri-Score'un Türkiye'de kullanılması, sağlıklı besin seçimlerini teşvik ederek beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluate the effect of Nutri-Score on the perceived health, taste and purchase intention of the product in university students living in dormitories. It was also aimed to evaluate the effect of hedonic hunger on food choice. The study was conducted on 217 individuals, 166 (%76.5) of whom were women and 51 (%23.5) of whom were men. By applying an online survey form to the participants, their socio-demographic characteristics, attitudes towards nutrition labels, attention to nutrition labels, eating habits, hedonic hunger states and their answers to the Nutri-Score labeled and unlabeled status of the products were evaluated. Hedonic hunger status was determined by the Power of Food Scale. As a result of the analysis, while there was a positive difference in perceived health for the product with the letter“B”(p0.05). While there was a positive difference in perceived health, perceived taste and purchase intention for the product with the letter“E”(p0.05). For the product with the letter“E”, a positive difference was observed in perceived health, perceived taste and purchase intention (p0.05). For products with the letters“E”and“C”, there was no difference in perceived health, perceived taste and purchase intention (p>0.05). As a result, it has been observed that Nutri-Score and hedonic hunger are effective in food choices. Using Nutri-Score in Turkey can positively impact eating habits by encouraging healthy food choices.