Eğitimden iş hayatına geçiş: Azerbaycan örneği
Transition from education to work life: The Azerbaijan case
- Tez No: 853807
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, İşgücü Piyasası, İş Hayatı, Eğitim, Meslek Okulu, Yüksek Öğretim, Azerbaijan, Labor Market, Work Life, Education, Vocational School, Higher Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmada, işgücü piyasası kavramı geniş bir bakış açısıyla ele alınmaktadır. Emek piyasasının tanımı, bileşenleri ve ekonomik-sosyal etkileri detaylı bir şekilde incelenirken, Azerbaycan'daki genel emek piyasasının durumu ayrıntılı bir analize tabi tutulmaktadır. İstihdam politikaları, geçici işçilik ve göçmen işgücünün emek piyasasındaki rolü gibi konular da bu bölümde detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Çalışmada aynı zamanda, Azerbaycan'daki meslek okullarının işgücü piyasasına etkilerine odaklanmaktadır. Meslek okullarının tanımı, amaçları ve genel rolü açıklanarak, bu okullardan mezun olan bireylerin işgücü piyasasındaki konumları detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Mezunların istihdam durumu, karşılaştığı zorluklar, işverenlerin değerlendirmesi ve sektörel ihtiyaçlara uyum gibi unsurlar bu bölümde ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Çalışma, ayrıca, eğitimden iş hayatına geçiş sürecini ele alarak, literatür taraması, Azerbaycan özelinde bu sürecin adımları ve genel yapısı, karşılaşılan zorluklar ve iş bulma stratejileri üzerinde durmaktadır. İş hayatına geçişte eğitim-istihdam uyumu, mezunların deneyimleri ve beklentileri, eğitim kurumlarının iş hayatı ile ilişkisi gibi konular bu bölümde geniş bir perspektiften değerlendirilmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre, Azerbaycan'da eğitimden iş hayatına geçiş süreci, eksiklikler ve zorluklarla karşı karşıyadır. Özellikle, alumni sisteminin olmaması, teorik odaklı müfredatlar, staj programlarının daha etkili olmaması ve daimi kariyer rehberliği hizmetinin eksikliği önemli sorunlar arasındadır. Ayrıca, mezunların alternatif alanlara yönelmeleri, esneklik ve uyum yeteneklerini vurgulamaktadır. Bu durumlar, eğitim sistemini revize etme ihtiyacını ve işgücü piyasası taleplerine daha iyi adapte olma gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, the concept of labor market is discussed from a broad perspective. While the definition of the labor market, its components and economic-social effects are examined in detail, the situation of the general labor market in Azerbaijan is subjected to detailed analysis. Issues such as employment policies, temporary labor and the role of immigrant labor in the labor market are also discussed in detail in this section. The study also focuses on the effects of vocational schools in Azerbaijan on the labor market. The definition, purposes and general role of vocational schools are explained, and the positions of individuals graduating from these schools in the labor market are analyzed in detail. Factors such as the employment status of graduates, the difficulties they face, employers' evaluations and adaptation to sectoral needs are examined in detail in this section. The study also examines the process of transition from education to business life and focuses on the literature review, the steps and general structure of this process in Azerbaijan, the difficulties encountered and job finding strategies. Issues such as education-employment compatibility in the transition to business life, graduates' experiences and expectations, and the relationship of educational institutions with business life are evaluated from a broad perspective in this section. According to the results of the study, the transition process from education to business life in Azerbaijan faces deficiencies and difficulties. In particular, the lack of an alumni system, theoretically focused curricula, lack of effective internship programs and lack of permanent career guidance service are among the important problems. Additionally, graduates' orientation to alternative fields emphasizes their flexibility and adaptability. These situations reveal the need to revise the education system and better adapt to labor market demands.