Yoğun bakım hemşirelerinde tükenmişlik sendromu tanılama ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of burnout syndrome assessment scale for nurses working in intensive care units
  1. Tez No: 853914
  2. Yazar: YAĞMUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TURAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN ÖZDEMİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, yoğun bakım, tükenmişlik, geçerlik, güvenirlik, Nursing, critical care, burnout, validity, reliability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Yoğun Bakım Hemşirelerinde Tükenmişlik Sendromu Tanılama Ölçeği'nin Türkçe'ye çevirisini sağlamak ve Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Çalışma, metodolojik türde planlanmış olup Türkçe'ye çevirisinde çeviri-geri çeviri yöntemleri kullanıldı. Hemşirelik alanında uzman olan 12 öğretim üyesine sunularak kapsam geçerliği sağlandı. Yoğun Bakım Hemşirelerinde Tükenmişlik Sendromu Tanılama Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Hemşire Bilgi Formu araştırmaya katılmaya gönüllü olan 200 hemşireye uygulandı. İç tutarlılık analizleri, Cronbach's Alpha katsayıları ve madde analizleri ile gerçekleştirildi. Yapı geçerliğinin değerlendirmesinde ise Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanıldı. Ölçeğin zamana bağlı değişmezlik tespiti için, 150 yoğun bakım hemşiresine 2 hafta aralıklarla uygulanan anketle test-tekrar test yöntemi kullanıldı ve sınıf içi korelasyonlar hesaplandı. Anketin dil eşdeğerliği sağlandıktan sonra, kapsam geçerlik indeksi hesaplandı. Maddelere ilişkin kapsam geçerlik indeksleri (KGİ), 0,833- 1 arasında değişmekte olup genel kabul gören standart düzeyden yüksek bulundu. İlk olarak yapılan faktör analizi sonuçlarında yer alan özdeğerlere göre 3 boyut elde edilmiştir, yalnız ölçeğe ilişkin maddelerin büyük bir kısmı tek boyut üzerinden açıklandığı için faktör analizi uygulaması tek boyut üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yoğun Bakım Hemşirelerinde Tükenmişlik Sendromu Tanılama Ölçeği'nin paralel formlar arası güvenirliğinde Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) kullanıldı. Ölçeğin genel iç tutarlılık katsayısı (Cronbach's Alpha), 0,95 değeriyle yüksek düzeyde güvenilir olarak belirlendi. Anketin her bir alt boyutu ve genel anket için elde edilen sınıf içi korelasyon katsayılarının (ICC) yüksek düzeyde olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, Yoğun Bakım Hemşirelerinde Tükenmişlik Sendromu Tanılama Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun geçerliği ve güvenirliği doğrulandı. Ölçüm aracının Türkçe'ye uyarlanması, yoğun bakım hemşirelerinin yaşadıkları tükenmişlik sendromunun önlenmesi, tanılanması ve uygun girişimlerin başlatılması konusunda katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to translate the Burnout Syndrome Assessment Scale for Nurses Working in Intensive Care Units into Turkish and to determine the validity and reliability of the Turkish version. The questionnaire was planned in methodological type, and translation-back translation methods were used in its translation into Turkish. Content validity was ensured by presenting it to 12 faculty members who are experts in the field of nursing. Burnout Syndrome Assessment Scale for Nurses Working in Intensive Care Units, Maslach Burnout Scale, and Nurse Information Form were applied to 200 nurses who volunteered to participate in the study. Internal consistency analyses were performed with Cronbach's Alpha coefficients and item analysis. Confirmatory factor analysis was used to assess construct validity. To determine the scale's time-dependent invariance, the test-retest method was used with the questionnaire applied to 150 intensive care nurses at 2-week intervals, and intraclass correlations were calculated. After ensuring the language equivalence of the questionnaire, the content validity index was calculated. The items' content validity indices (CVI) ranged between 0.833 and 1.000 and were higher than the generally accepted standard level. Three dimensions were obtained according to the eigenvalues in the first-factor analysis results. Still, since most of the items related to the scale were explained over a single dimension, the factor analysis application was carried out over a single dimension. Maslach Burnout (Maslach Burnout) Scale was used for the inter- reliability of the Burnout Syndrome Assessment Scale for Nurses Working in Intensive Care Units between parallel forms. The questionnaire's overall internal consistency coefficient (Cronbach's Alpha) was highly reliable, with a value of 0.95. The intraclass correlation coefficients (ICC) obtained for each sub-dimension and overall questionnaire were high. In conclusion, the validity and reliability of the Turkish version of the Burnout Syndrome Assessment Scale for Nurses Working in Intensive Care Units were confirmed. The adaptation of the measurement tool into Turkish will help prevent and diagnose burnout syndrome experienced by intensive care nurses and initiating appropriate interventions.