Obez farelerde phoenixin-14'ün kalp ve böbrek üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effects of phoenixin-14 on heart and kidney of obese mice
  1. Tez No: 853955
  2. Yazar: ZEYNEP RUMEYSA YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAADİN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Oksidatif Stres, İnflamasyon, Phoenixin, PNX-14, Obesity, Oxidative Stress, Inflammation, Phoenixin, PNX-14
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Obezite modeli oluşturulan farelere, literatürdeki verilere göre antioksidan özelliği bulunan Phoenixin-14 (PNX-14) verilerek; obezite ile idüklenen kalp ve böbrek hasarına karşı PNX-14'ün iyileştirici etkisi ve plazma PNX-14 düzeyi ile obezite arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve metot: Toplam 4 gruptan oluşup, her grupta 10 fare olacak şekilde kontrol ve obez deney modeli oluşturuldu. Obezite modeli oluşturmak için fareler, 16 hafta boyunca yüksek yağlı yemle beslendi. Gruplara serum fizyolojik ve PNX-14 oral gavajla verilerek; kalp ve böbrek dokularında oksidan/antioksidan ve anti-inflamatuar biyokimyasal belirteçlerden MDA, GSH, TAS, TOS, OSİ ve TNF-α değerleri ölçüldü. Ayrıca plazmada PNX-14 düzeyleri belirlendi. Bulgular: Obez modeli oluşturulan gruplardaki böbrek dokularında; MDA, TOS, OSİ ve TNF-α düzeylerinin arttığı, GSH ve TAS düzeylerinin ise azaldığı görüldü. Obez modeli oluşturulan gruplardaki kalp dokularında; MDA, TOS ve TNF-α düzeylerinin arttığı, GSH ve TAS düzeylerinin ise azaldığı görüldü. PNX-14 tedavisi verilen gruplarda; MDA, TOS, OSİ ve TNF-α düzeyleri azalırken, GSH ve TAS düzeylerinin yükseldiği izlendi. Plazmada ölçülen PNX-14 düzeyi ise gruplar arası kıyaslandığında obez grubunda düşük ölçüldü. Sonuç: Mevcut çalışmamızın sonuçları; literatürdeki PNX-14'ün antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerini destekler nitelikte olup, aynı zamanda PNX-14'ün obezite ile ilişkisinin zıt olduğunu göstermiştir. Ancak daha önce yapılan çalışmalarda PNX-14'ün gıda alımına etkisi; uygulanan tür, veriliş şekli ve doza bağlı değişmektedir. Bu sebeplerden dolayı PNX-14'ün obeziteye ile ilişkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity model mice were given Phoenixin-14 (PNX-14), which has antioxidant properties according to the data in the literature; it was aimed to investigate the healing effect of PNX-14 against obesity-induced heart and kidney damage and the relationship between plasma PNX-14 levels and obesity. Material and Method: A control and obese experimental model was created, consisting of a total of 4 groups, with 10 mice in each group. To create an obesity model, mice were fed high-fat chow for 16 weeks. Physiological saline and PNX-14 were given to the groups by oral gavage; MDA, GSH, TAS, TOS, OSI and TNF-α values, which are oxidant/antioxidant and anti-inflammatory biochemical markers, were measured in heart and kidney tissues. Additionally, PNX-14 levels were determined in plasma. Results: In the kidney tissues of the obese model groups; it was observed that MDA, TOS, OSI and TNF-α levels increased, while GSH and TAS levels decreased. In the heart tissues of the obese model groups; it was observed that MDA, TOS and TNF-α levels increased, while GSH and TAS levels decreased. In groups given PNX-14 treatment; while MDA, TOS, OSI and TNF-α levels decreased, GSH and TAS levels were observed to increase. PNX-14 level measured in plasma was measured low in the obese group when compared between groups. Conclusion: The results of our current study; it supports the antioxidant and anti-inflammatory properties of PNX-14 in the literature, and also showed that PNX-14 has an opposite relationship with obesity. However, in previous studies, the effect of PNX-14 on food intake; it varies depending on the type applied, method of administration and dose. For these reasons, comprehensive studies are needed to better understand the relationship between PNX-14 and obesity.