HPV ve sitoloji anormalliği bulunan olgularda antioksidan vajinal jel kullanımı sonrası bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of findings after the use of antioxidant vaginal gel in cases with HPV and cytology abnormalities
  1. Tez No: 854357
  2. Yazar: KÜBRA GEYİK ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEVRAN BILDIRCIN GÖKYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, antioksidan adsorban vajinal jel, ASCUS, LSIL, HSIL, HPV, antioksidant adsorbent vaginal jel, ASCUS, LSIL, HSIL
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Serviks kanseri dünya genelinde en sık rastlanan jinekolojik malignitelerdendir. Etkin tarama yöntemleriyle serviks kanserinin prekanseröz lezyonlarının tespiti mümkündür. Prekanseröz lezyonların invaziv kansere progresyon süresi, tanı ve tedavi için fırsat tanıyacak kadar uzundur. Serviks kanserinin %99.7'sinde tespit edilen HPV virüsü uygun aşılamayla tamamiyle önlenebilir. Serviks kanseri tarama programıyla HPV pozitifliği ve ASCUS, LSIL, HSIL tespit edilen olgular yakın takibe alınır. Bu takip süresince antioksidan ve adsorban etkili vajinal jel kullanımı HPV eradikasyonunu ve sitolojik anormalliklerin regresyonunu kolaylaştırabilir, hastaların tedavi motivasyonunu arttırır. Bu çalışmada bu fikirden yola çıkılmış ve antioksidan etkili vajinal jel kullanımı sonrası kontrol bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Olgular ve Yöntem: 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Jinekoloji Polikliniği'ne 2017 Ocak-2022 Aralık tarihleri arasında başvuran, Pap-smear ve HPV taraması yapılıp ASC-US, LSIL, HSIL ve HPV pozitifliği tespit edilen hastalar çalışmaya alındı. Hastalar antioksidan vajinal jeli kullanan ve kullanmayan olarak iki guruba ayrıldı. Vajinal jel kullanan 78, kullanmayan 171 hasta olmak üzere toplamda 249 hastanın verileri retrospektif değerlendirildi. Kullanan ve kullanmayan hastalarda başlangıç ve 12-18 ay sonraki HPV ve sitoloji sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Bulgular: Yaşa göre gruplandırılmış katılımcıların sayısı 249, ortalama yaş 39 (SD = 11) ve medyan yaş 38 idi. Kontrol HPV testinde vajinal jel kullanmayan hastaların %56,1'i, kullanan hastaların %52,6'sı HPV negatif tespit edilmiştir. Vajinal jel kullanmayan hastaların %43,9'u, kullanan hastaların %47,4'ü ise kontrol HPV testinde HPV pozitif tespit edilmiştir. HPV durumu ile vajinal jel kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. İlk başvuru sitolojisinde, vajinal jel kullanmayan hasta grubunun %67.8'i ASCUS, %18.7'si LSIL ve %13.5'i HSIL bulgusu göstermiştir. Vajinal jel kullanan hasta grubunda %53.8 ASCUS, %33.3 LSIL ve %12.8 oranında HSIL saptanmıştır. Kontrol sitolojisinde, vajinal jel kullanmayan hasta grubunun %66.7'sinde intra epitelyal lezyon tespit edilmemiş, %19.3'ü ASCUS, %8.8'i LSIL ve %5.3'ü HSIL olarak kaydedilmiştir. Vajinal jel kullanan grupta bu oranlar sırasıyla %60.3,%19.2, %11.5 ve %9.0 olarak bulunmuştur. Vajinal jel kullanmayan grup içinde, en yaygın değişim“-1,00 birim iyileşme”(N=90, %52.6), takip eden en sık değişim ise“-2,00 birim iyileşme”(N=23, %13.5) olarak bulunmuştur. Vajinal jel kullanan grupta ise“-1,00 birim iyileşme”(N=35, %44.9) değişimi en sık görülse de bu grup içinde“değişim olmamış”durumun oranı (%20.5) ve“-2,00 birim iyileşme”(N=15, %19.2) oranları vajinal jel kullanmayan gruba göre daha yüksek görünmektedir. Gruplar arası karşılaştırmada, herhangi bir değişim kategorisinde istatistiksel olarak anlamlı belirgin bir fark görülmemektedir. Sonuç : Anti-oksidan etkili vajinal jel kliniklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu konudaki araştırmalar kısıtlı olmakla birlikte literatüre bakıldığında anti-oksidan kapasitenin arttırılmasının hastalarda HPV negatifliğini arttırdığı ve sitolojik anormallikleri iyileştirdiği görülmektedir. 249 hastanın verilerinin retrospektif incelendiği çalışmamızda jeli kullanan ve kullanmayan grupta HPV negatifliğinde ve sitoloji anormallikleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etki gözlenmemektedir. Bu çalışmadaki sonuçlar değerlendirilirken, verilerine ulaşılabilen ve kontrol smear testi vermiş hasta sayısının yetersiz olduğu düşünülebilir. Kontrol testleri için daha uzun izlem süresi daha yönlendirici olabilir. Sonuç olarak çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar anti-oksidan vajinal jel kullanımının etkinliğinin netleşmesi için daha çok klinik araştırma yapılması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Cervical cancer is one of the most common gynecological malignancies worldwide. It is possible to detect precancerous lesions of cervical cancer with effective screening methods. The progression time of precancerous lesions to invasive cancer is long enough to provide opportunity for diagnosis and treatment. HPV virus, which is detected in 99.7% of cervical cancer, can be completely prevented with appropriate vaccination. With the cervical cancer screening program, cases with HPV positivity and ASCUS, LSIL, HSIL are closely monitored. During this follow-up period, the use of vaginal gel with antioxidant and adsorbent effects may facilitate HPV eradication and regression of cytological abnormalities and increase patients' motivation for treatment. This study was based on this idea and aimed to evaluate the control findings after the use of antioxidant vaginal gel. Material and methods: Patients who applied to the Gynecology Polyclinic of 19 Mayıs University Faculty of Medicine Hospital between January 2017 and December 2022, and whose Pap-smear and HPV screening were performed and were found to be ASC-US, LSIL, HSIL and HPV positive, were included in the study. They were divided into two groups: those who used antioxidant vaginal gel and those who did not. The data of a total of 249 patients, 78 of whom used vaginal gel and 171 of whom did not use vaginal gel, were evaluated retrospectively. It was aimed to compare HPV and cytology results at baseline and 12-18 months later in users and non-users. Results: The number of participants grouped by age was 249, with a mean age of 39 years (SD = 11) and a median age of 38 years. In HPV control, 56.1% of the individuals in the patient group who did not use vaginal gel were HPV negative, while this rate was 52.6% in the patient group who used vaginal gel. In the first admission cytology, 67.8% of the patient group who did not use vaginal gel showed ASCUS, 18.7% LSIL, and 13.5% HSIL. In the patient group using vaginal gel, 53.8% ASCUS, 33.3% LSIL and 12.8% HSIL were detected. In control cytology, no intra-epithelial lesion was detected in 66.7% of the patient group who did not use vaginal gel, 19.3% was recorded as ASCUS, 8.8% as LSIL and 5.3% as HSIL. In the group using vaginal gel, these rates were found to be 60.3%, 19.2%, 11.5% and 9.0%, respectively. In the group not using vaginal gel, the most common change was“-1.00 unit improvement”(N=90, 52.6%), and the next most common change was“-2.00 unit improvement”(N=23, 13.5%). Although the change of“-1.00 unit improvement”(N=35, 44.9%) was the most common in the group using vaginal gel, the rate of“no change”in this group was (20.5%) and“-2.00 unit improvement”(N =15, 19.2%) seem to be higher than the group not using vaginal gel. In the comparison between groups, there is no statistically significant difference in any change category. In the control HPV test, 56.1% of the patients who did not use vaginal gel and 52.6% of the patients who used it were found to be HPV negative. 43.9% of the patients who did not use vaginal gel and 47.4% of the patients who used it were detected HPV positive in the control HPV test. It was observed that there was no statistically significant relationship between HPV status and vaginal gel use. Conclusion: Vaginal gel with anti-oxidant effect is widely used in clinics. Although research on this subject is limited, when we look at the literature, it is seen that the gel increases HPV negativity in patients and improves cytological abnormalities by increasing the anti-oxidant capacity. In our study, in which the data of 249 patients were examined retrospectively, no statistically significant effect was observed on HPV negativity and cytology abnormalities in the group that used and did not use the gel. When evaluating the results in this study, it can be considered that the number of patients whose data can be accessed and who gave a control smear test is insufficient. For control tests, a longer follow-up period may be more directive. In conclusion, the results we obtained in our study suggest that more clinical research is needed to clarify the effectiveness of anti-oxidant vaginal gel use.