Yeni Ahit'te yer alan İnciller ile Pavlus'un mektupları arasındaki başlıca farklılıklar
The main differences between the Gospels in the New Testament and the letters of Paul
  1. Tez No: 854483
  2. Yazar: ALİ RIZA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH ÇİNPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kutsal Kitap, İncil, Pavlus'un Mektupları, İsa, Asli Günah, Bible, Gospel, The Letters of Paul, Jesus, Original Sin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kutsal kitaplar, bir dinin teolojik ve pratik noktalarda kurallarının anlatıldığı en önemli kaynaklardandır. Çoğunlukla vahiy mahsulü olarak kabul edilen bu kitaplar kimi zaman bizzat inanılan tanrı tarafından direkt olarak indirildiği kabul edilirken kimi zaman da o dinin peygamberi yahut seçilmiş kişilerin yazdığı-yazdırdığı metinlerden oluşmaktadır. Bu kişilerin bazen bizzat tanrılarından vahiy aldığına kimi zaman da ilahi ilham yolu ile metinlerin kendilerinde sadır olduğuna inanılmıştır. Dinlere göre bu özellikler değişkenlik arz etmekte, kutsal kitabın o dinin teolojik ve pratik dini yaşantı noktasındaki fonksiyonu da farklılık göstermektedir. Bu çalışmamızda ağırlıklı olarak kutsal metinler bağlamında Pavlus'un Hristiyan teolojisine etkisinin üzerinde durulmuştur. Öncelikle Hristiyanlıktaki kutsal metinler olan İnciller ve Pavlus Mektuplarının oluşum süreçlerinden ve içeriklerinden genel çerçevede bahsedilmiştir. Daha sonra belirlemiş olduğumuz başlıca konulardaki İncil pasajları ile Pavlus'un mektuplarındaki metinlerin bakış açısı, üslup ve kavramsal çerçeve noktasındaki farklılıkların ortaya konulmasına çalışılmıştır. Bu başlıca konular, Asli Günah Anlayışı, İsa'nın Tanrılığı ve Tanrı Oğlu Olması, İsa'nın Ölümden Dirilmesi, Diğer Milletlere Tebliğ ve Misyonerlik, Eski Ahit Şeriatının Geçerliliği, Mesih İsa, Teslis ve Kutsal Ruh, Vaftiz ve Evharistiya Sakramentleri'dir.
Özet (Çeviri)
Sacred books are the most important sources in which the theological and practical rules of a religion are explained. These books, which are mostly considered to be the product of revelation, are sometimes considered to have been directly revealed by the god of the religion, while other times they are composed of texts written or commissioned by the prophet of that religion or selected individuals. It is believed that these people sometimes received revelation from their gods themselves, and sometimes the texts were revealed to them through divine inspiration. These features vary according to religions, and the function of the holy book in the theological and practical religious life of that religion also varies. In this study, Paul's influence on Christian theology in the context of sacred texts is emphasized. First of all, the formation processes and contents of the Gospels and Pauline Epistles, which are sacred texts in Christianity, are mentioned in a general framework. Then, the differences in the perspective, style and conceptual framework of the biblical passages and the texts in Paul's letters on the main topics we have identified are tried to be revealed. These main topics are the understanding of original sin, the deity of Jesus and his being the Son of God, the resurrection of Jesus from the dead, evangelization and missionary work to other nations, the validity of the Old Testament Law, Jesus Christ, the Trinity and the Holy Spirit, and the sacraments of Baptism and Eucharist.