Impact of self-leadership on work stress
Öz liderliğin iş stresine etkisi
- Tez No: 854484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİTNAT NAZLI YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öz liderlik, İş Stresi, Öz Liderlik Strateji, Self-Leadership, Work Stress, Self-Leadership Strategies
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Öz liderlik, bireyin kendi kendine liderlik etmesi ve kendini yönetmesi olarak tanımlanabilmektedir. Öz liderlik liderlerin hem kendilerini etkin bir şekilde yönetmelerini sağlamakta hem de takipçileri üzerindeki etkilerini arttırabilmektedir (Furtner vd. (2013). Bu çalışmada, Anderson ve Prussia (1997)'nın öz liderlik stratejilerine ilişkin sınıflandırması temel alınmış ve öz liderlik stratejileridavranış odaklı stratejiler, doğal ödül stratejileri ve yapıcı düşünce stratejileri olmak üzere üçe ayrılmıştır. Bu tez çalışmasında öz liderlik stratejilerinin iş stresi üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. İlgili yazında, çalışmaların çoğunlukla stres ve öz liderlik arasındaki ilişkiye odaklandığı gözlemlenmektedir. Öz liderlik ve iş stresi üzerine az sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında ise iş stresinin yoğun yaşandığı bankacılık sektörü çalışanları örneklem olarak seçilmiş ve Nijerya'da farklı eyaletlerde faaliyet gösteren on üç farklı bankanın 250 banka çalışanından veri toplanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmış ve veri analizinde Smart PLS'den yararlanılmıştır. Bu çalışmada öz liderlik stratejilerinden sadece yapıcı düşünce stratejilerinin iş stresini azalttığı; davranış odaklı ve doğal ödül stratejilerinin iş stresinin azaltmada etkili olmadığı bulgulanmıştır. Bu araştırmanın, iş stresinin yoğun yaşandığı bankacılık sektörü üzerinde yapılması bu sektörde öz liderlik stratejilerinin hepsinin iş stresini azaltmada etkili olmadığının görülmesi açısından önemlidir. Bu tez çalışmasının iş stresi ve öz liderlik kavramlarını ele alacak araştırmacılara genel yazının aksine farklıbir bulgu sunması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Self-leadership is the ability to manage and lead oneself. According to Furtner et al. (2013), self-leadership empowers leaders to better control their own behavior and exert more influence over their followers. The classification of self-leadership strategies by Anderson and Prussia (1997) served as the basis for this study, and the strategies were further classified into three categories: behavior-focused strategies, natural reward strategies, and constructive thinking strategies. The impact of self-leadership techniques on work stress is examined in this thesis study. In the related literature, it is observed that studies mostly focus on the relationship between stress and self-leadership. There are few studies on self- leadership and work stress. Within the scope of this thesis, banking sector employees, where job stress is experienced intensively, were selected as the sample and data were collected from 250 bank employees of thirteen different banks operating in different states in Nigeria. In this study, it was found that only constructive thinking strategies among self-leadership strategies reduced work stress, while behavior-oriented and natural reward strategies were not effective in reducing work stress. It is important that this research is conducted in the banking sector, where work stress is intense, as it is seen that not all self-leadership strategies are effective in reducing work stress in this sector. Also, this thesis is important in terms of presenting a different finding, unlike the previous researches, to researchers who will work on the concepts of work stress and self-leadership.