A review on cyberattack taxonomy and relationships between distributions of different cyberattack classifications
Siber atakların sınıflandırılması ve farklı sınıflandırmalara göre siber atak dağılımlarının birbirleri ile ilişkisi üzerine bir inceleme çalışması
  1. Tez No: 854506
  2. Yazar: ÖMERCAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Atak, Siber Güvenlik, Siber Savunma, Bilgi Güvenliği, Cyberattack, Cybersecurity, Cyber Defense, Information Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, günümüzde hızla artan siber ataklarda gerçekleşen değişim trendlerini araştırmaktadır. Bu amaçla öncelikle siber atakların sınıflandırılmasını sağlayacak bir taksonomi önerilmiştir ve sınıflandırmada kullanılan kategorilerin tanımlamaları yapılmıştır, temel teknikler ve terimler açıklanmıştır. Daha sonra siber ataklara karşı alınabilecek önlemler, bu amaçla kullanılan teknik ve araçlar hakkında bilgi verilmiştir ve siber atakların neden olduğu hasarların trendleri incelenmiştir. Test aşamasında ise veri ihlali ile sonuçlandığı kanıtlanmış ataklardan oluşan bir veri seti ele alınmıştır. Bu veri setinde yer alan siber atakların taksonomide kullanılan farklı sınıflandırmalara göre oransal dağılımları odağa alınmıştır. Seneler içinde belli dağılımlarda gerçekleşen değişimlerin farklı sınıflandırmalara göre diğer dağılımları nasıl etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the change trends in cyberattacks, which are increasing rapidly today. For this purpose, first of all, a taxonomy that will enable the classification of cyberattacks has been proposed, the categories used in the classification have been defined, and basic techniques and terms have been explained. Then, the countermeasures that can be taken against cyberattacks, the techniques and tools used for this purpose are mentioned and the trends of damage caused by cyberattacks are examined. Finally, a data set consisting of attacks that have been proven to result in a data breach is discussed. The proportional distribution of cyberattacks in this data set according to different classifications used in taxonomy is taken under focus and how changes in certain classification distributions over the years affect distributions of other classifications is examined.