Strategic management and managers' perception of strategic management; a qualitative research in the spice sector inIzmir
Stratejik yönetim ve yöneticilerin stratejik yönetim algısı; İzmir'de baharat sektöründe nitel bir araştırma
- Tez No: 854546
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE GÜLEM ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Yöneticilerin Stratejik Yönetim Algısı, Baharat Sektöründe Bir Araştırma, Baharat Sektörü, Strategic Management, Managers' Perception of Strategic Management, A Research in the Spice Sector, Spice Sector
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, İzmir'deki baharat sektörü bağlamında "yöneticilerin stratejik yönetim algısını incelemektedir. Stratejik yönetimin organizasyonel başarının ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul eden araştırma, yöneticilerin stratejileri formüle etme ve uygulamadaki bilişsel süreçlerini ortaya çıkarmaya odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, baharat sektöründeki yöneticilerin stratejik yönetimi nasıl algıladıklarını ve onunla nasıl etkileşime geçtiklerini anlamak, bakış açılarına ve strateji geliştirme süreci üzerindeki etkilerine ışık tutmaktır. İçgörüler, sektörün özel ihtiyaçlarını ortaya koymakta ve çevresel sürdürülebilirliğin, teknolojik adaptasyonun ve uzun vadeli sürdürülebilirlik için proaktif risk yönetiminin önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın öznel algıların anlaşılmasında referans olarak nitel bir incelemeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Özellikle baharat endüstrisindeki uygulayıcılar, sürdürülebilir uygulamaların, stratejik teknolojik yatırımların ve öngörücü risk yönetiminin zorunluluğunu vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmada İzmir'de baharat sektöründeki yöneticilerin stratejik yönetim algılarını araştırmak hedeflenmiş ve uygulayıcılar için doğrudan çıkarımlar yapmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates“managers' perception of strategic management”within the context of the spice sector in Izmir, Turkey. Recognizing strategic management as integral to organizational success, the research focuses on unravelling the cognitive processes of managers in formulating and implementing strategies. The aim of this study is to understand how managers in the spice sector perceive strategic management and how they interact with it and to shed light on their perspectives and their impact on the strategy development process. The insights reveal the specific needs of the sector and highlight the importance of environmental sustainability, technological adaptation and proactive risk management for long-term viability. It is thought that the study will contribute to a qualitative analysis as a reference in understanding subjective perceptions. Practitioners, especially in the spice sector, emphasize the necessity of sustainable practices, strategic technological investments and predictive risk management. As a result, this study aimed to investigate the strategic management perceptions of managers in the spice sector in Izmir and tried to make direct inferences for practitioners.