Analysis of in-service teachers' lesson plans: Results from a long-term integrated STEM professional development program
Hizmet içi öğretmenlerin ders planlarının incelenmesi: STEM mesleki gelişim programından elde edilen sonuçlar
  1. Tez No: 854645
  2. Yazar: SABİHA ELVAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, Mesleki Gelişim, Ders Planı, Ders Planı Rubriği, Stem Education, Professional Development, Lesson Plan, Lesson Plan Rubric
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Teknolojinin ve toplumsal algıların evrimleşmesiyle birlikte eğitim alanında reformlar kaçınılmaz hale gelmiştir. Öğrencilerin mesleki yaşama hazırlanmaları için gerçek dünyaya entegre bir eğitim almaları önem kazanmıştır. 21. yüzyılın büyük önem atfettiği entegre STEM eğitimi, öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu eğitimi verecek öğretmenlerin, gereken bilgi ve becerilere sahip olabilmelerini sağlayacak mesleki gelişim programları mevcuttur. Bu çalışma, STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programı'na katılan öğretmenlerin ders planlamalarındaki değişimi incelemektedir. Veriler, 2022-2023 akademik yılında bu programa katılan 57 öğretmen tarafından geliştirilen iki set ders planından oluşmaktadır. Ders planları, bu çalışmada revize edilen STEM Ders Planı Değerlendirme Ölçeği kullanılarak analiz edilmiştir. SPSS 25 istatistik yazılım programı kullanılarak yapılan analizler, öğretmenlerin program süresince tasarladıkları ilk ve dördüncü ders planları arasında önemli bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Ancak, öğretmenlerin disiplin alanları açısından ilk ve dördüncü ders planlarının ortalama puanlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırma, STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programının, disiplin alanından bağımsız olarak öğretmenlerin ders planlama becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
With the evolution of technology and societal perceptions, reforms in the field of education have become inevitable. It has become important for students to receive an education that is integrated with the real world to prepare them for professional life. Integrated STEM education, which is highly valued in the 21st century, aims to educate students in the fields of science, technology, engineering, and mathematics. There are professional development programs available aiming to ensure that teachers possess the necessary knowledge and skills for effective integrated STEM education. This study aims to examine in-service teachers' lesson plans after participating in a long-term STEM Leader Teacher Professional Development Program. The data was two sets of lesson plans developed by 57 teachers who participated in this program during the 2022-2023 academic year. The lesson plans were analysed using the STEM Lesson Plan Evaluation Rubric revised in the present study. Analyses that were conducted using SPSS 25 statistical software program showed that there was a significant improvement when the first and fourth lesson plans designed by teachers during the program were compared. However, no significant difference was found in the average scores of the first and fourth lesson plans in terms of teachers' discipline areas. It is concluded that the STEM Leader Teacher Professional Development Program has improved teachers' lesson planning regardless of the discipline taught.